Gyerekmolesztálásért nyolc év börtönre ítéltek egy ausztrál szerzetest

2017.08.21. 14:44

A Brisbane-i Körzeti Bíróság nyolc év börtönbüntetésre ítélt egy 87 éves ausztrál katolikus szerzetest, mert évtizedekkel korábban szexuálisan zaklatott kilenc árvaházi fiút.

Francis Brophy a Szent János által alapított Keresztény Iskolatestvérek rendjében szolgált évtizedeken át.

Az ítélet indoklása szerint a 87 éves  szerzetes a Queensland szövetségi államban található Beaudesert árvaházában molesztált gyerekeket 1978 és 1983 között.
William Everson bíró "gyáva, gonosz pedofilnak" nevezte Brophyt, akinek néhány áldozata felnőttként is rémálmoktól és poszttraumás stressz szindrómától (PTSD) szenved.

Az Iskolatestvérek közleményükben azt írták, hogy Brophy visszaélt a gyermekek bizalmával.Ezek a tettek hatalmas fájdalmat és szenvedést okoztak, amit igazán bánunk - olvasható a közleményben.

Egy vizsgálóbizottság megállapította, hogy az 1950 és 2010 között szolgáló ausztrál katolikus papok és szerzetesek összesen hét százaléka vádolható gyermekek szexuális zaklatásával.
Ausztráliában a feltételezett molesztálók száma az Iskolatestvéreknél az egyik legmagasabb. A szerzetesrend tagjaival szemben 328 esetben tettek feljelentést szexuális zaklatás miatt,  és 219 panasz épp a queenslandi Beaudesertből érkezett.