Több mint hetvenezer gyerek éhen halhat Kenyában

2017.08.21. 14:51

Mintegy 73 ezer kenyai gyerek szenved súlyos alultápláltságban, és halhat segítség híján éhhalált a pusztító aszály miatt - hívták fel a figyelmet nemzetközi segélyszervezetek hétfőn.

Az afrikai ország északnyugati részén található Dél-Turkanában a legrosszabb a helyzet, ahol az öt év alatti gyerekek 12 százaléka súlyos akut alultápláltságban szenved a helyi egészségügyi hatóságok szerint.

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF, a Save the Children és más nemzetközi segélyszervezetek közreműködésével elkészített jelentés alapján Kelet-Pokotban, Manderában, Szamburuban és Nyugat-Pokotban is aggasztó a súlyosan alultáplált gyermekek aránya.

A még meg nem született gyerekek is veszélyben vannak

Eközben a kelet-afrikai országban csaknem 40 ezer várandós nő és szoptató anya nem jut elegendő táplálékhoz, 20 százalékkal emelkedett a számuk a tavalyi év adataihoz képest.

Az aszály miatt tízezrek kerültek életveszélyes helyzetbe- mondta el Francis Woods, a Save the Children ideiglenes országfelelőse.

"Az aszály által leginkább sújtott térségekben élő családok nehéz helyzetbe kerültek, mert állataik elhullottak, és ezzel veszélybe került megélhetésük" - tette hozzá Woods. Közülük sokan naponta csak egyszer jutnak ételhez, és a túlélésért küzdenek. Woods szerint sok anya nem tud szoptatni, mert olyan éhes, hogy szervezete nem tud elég tejet termelni.

Az ENSZ szerint a kenyai élelmezési helyzet sokat romlott 2016 vége óta a pusztító aszály miatt, amely az ország 47 megyéjének felét érinti.