Elismerte az egyik terrorista: sokkal pusztítóbb merényletre készültek

barcelonai terrortámadás elkövetői címplapi szél nélkül
Madrid, 2017. augusztus 22. A katalóniai gázolásos merényletekkel kapcsolatban letartóztatott Driss Oukabirt kísérik rendőrök egy madridi bíróságra 2017. augusztus 22-én. Öt nappal korábban a 22 éves marokkói származású Junesz Abujakub járókelőket gázolt el Barcelonában, továbbá az éjszaka folyamán más elkövetők az ugyancsak katalóniai Cambrilsban, a két támadásban a támadásban tizenöt ember életét vesztette, több mint 130 pedig megsebesült, többek állapota válságos. (MTI/EPA/J. J. Guillen)
Vágólapra másolva!
Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette Barcelonából Madridba szállították, és bíróság elé állították a spanyolországi terrortámadások négy, még életben lévő elkövetőjét. Tizenöt ember haláláért kell felelniük. Egyikük láthatóan sérülésekkel, kórházi pizsamában jelent meg a bíróság előtt.
Vágólapra másolva!

Száznál is többen megsérültek és 15-en meghaltak a spanyolországi merényletekben. A terrorista sejt nyolc tagját lelőtték vagy meghalt, köztük van a barcelonai sétálóutcán száguldó furgont vezető marokkói Junesz Abujakub is. Őt hétfőn este lőtték le. Az életben maradt gyanúsítottakat nagyfokú biztonsági intézkedések mellett szállították át Barcelonából Madridba.

A most bíróság elé állított terroristák: Driss Oukabir, Mohamed Huli, Szalah el-Karib, illetve Mohamed Aalla. Mohamed Huli ott volt Alcanarban annál a robbanásnál, ahol vélhetően a terroristák gázpalackokkal megerősített bombái felrobbantak, és porig romboltak egy épületet. Ott sérült meg, a kórházból pizsamában vitték Madridba. Huli egy órán keresztül beszélt az ügyben eljáró Fernando Andreu bíróval, elismerte, hogy sokkal nagyobb és több áldozattal járó merényletre készültek. Ehhez kellett volna a 120 gázpalack, ami idő előtt felrobbant. A megsemmisült gázpalackok miatt változtattak a támadás jellegén. A sejt összes tagját azonosította.

Igazságügyi források szerint Houli a bíróságon azt mondta, hogy az ikonikus Sagrada Familia épülete volt az egyik célpont

- írja a BBC.

Az ügyészség később kezdeményezte az őrizetbe vett négy személy előzetes letartóztatásba helyezését, óvadék nélkül és magánzárkákba. A bíró később el is rendelte a négy gyanúsított előzetes letartóztatását.

A négy terrorista Forrás: MTI/EPA/EFE/J. J. Guillen

Driss Oukabir igazságügyi források szerint változtatott vallomásán. Elismerte, hogy ő bérelte a Las Ramblas támadásában használt furgont, de úgy gondolta, hogy az költöztetéshez kell.

Korábban egy rendőrségi kihallgatáson azt mondta, hogy testvére, Moussa bérelte a furgont az ő ellopott irataival. Az ő útlevelét találták meg abban a fehér furgonban, amivel embereket gázoltak el Barcelonaban.

A bíróságon még két gyanúsított van:

Mohamed Aalla annak az Audinak a tulajdonosa, amivel Cambrilsban követtek el terrortámadást, emberek közé hajtva. Szalah el-Karib pedig egy internetkávézó tulajdonosa Ripollban, ahonnan pénzt küldtek Marokkóba a terroristák.

A többi gyanúsított tagadta, hogy köze lett volna a merényletekhez.

A BBC szerint mind a négy gyanúsított azt állítja, hogy Es Satty volt a csoport vezetője.

A terrorista sejt

A sejtet egy imám szervezte meg maga körül. Különösebb feltűnés nélkül sikerült radikalizálnia fiatalokat, akik között rokoni szálak voltak. Négy testvérpár volt a csoportban, és két testvérpár unokatestvére is volt egymásnak. Többnyire másodgenerációs bevándorlók voltak, és spanyol állampolgárok. Radikalizálódásuk előtt nem kötődtek különösebben a muszlim valláshoz.

A sejt vezére egy kisstílű bűnöző volt, akit marihuána csempészéséért ítéltek két év börtönre. A börtönben ismerkedett meg a 2004-es madridi merényletek egyik végrehajtójával. Annak idején négy vonaton tíz bomba robbant közel egy időben, 192 halálos áldozat volt. Abdelbak esz-Szatti 2012 januárjában

már úgy szabadult a börtönből, hogy elszánt dzsihádista volt.

Egy tízezer lakosú katalán kisvárosban, Ripollban lett imám, ez a település száz kilométerre van Barcelonától északra. Többször járt Belgiumban, ott szeretett volna letelepedni, de ez nem sikerült neki. Brüsszel az Iszlám Állam európai központja, az elgettósodott Molenbeek negyed hírhedt környék, ahol tízezerszámra élnek arab bevándorlók egy tömbben. Innen szerveznek meg merényleteket, és itt látják el fegyverrel, robbanóanyaggal a terroristákat. Abdelbak esz-Szatti is valószínűleg itt kapott TATP-t, amit a dzsihádisták gyakran használnak.

Magukra robbantották a bombagyártó műhelyt

Annak ellenére, hogy Ripoll kisváros, a szélsőséges imámnak mégis sikerült fiatalok egy csoportját titokban fanatizálnia. Nagyon szűk körből kerültek ki a terrorista sejt tagjai, négy testvérpár volt közöttük, de a szüleik azt állítják, hogy semmi nyomát nem látták rajtuk a változásnak. Bár volt, akiről azt állították az ismerősei, hogy egyik napról a másikra felhagyott az alkoholos italok fogyasztásával. Ez persze nem terrorizmusra utaló jel. Ahogy még az sem, ha egy Európában élő arab fiatal a közösségi oldalakon rasszista bejegyzéseket tesz közzé. Sokan megengedik ezt maguknak, aztán mégsem akarnak

három furgont negyven-negyven gázpalackkal óriási bombává alakítani, és felrobbantani a világ egyik első számú turistacélpontjában.

Nem lehet tudni, mi volt a pontos terv, de a sétálóutca, a La Rambla mindig tele van turistákkal, és hosszú sorok állnak, hogy bejussanak a Sagrada Familia székesegyházba. A híres piac a La Boqueria is zsúfolt helyszín. Azért lehetett még stratégiai célpont Barcelona, mert itt nincsenek mindennapos problémák a bevándorlókkal, nincsenek „no go zónák", békésen éli hétköznapjait a nagyváros. Csak a helyieknek van elegük néha a turistákból, de akkora bevétele származik ebből a városnak, amiért már érdemes eltűrni a zsúfoltságot.

A La Rambla sétány egy békés hétköznapon Forrás: Flickr/Barbara Müller-Walter

A dzsihádisták ugyanakkor mindent számba véve kudarcot vallottak. Mohamed Houli Hemal vagy Juszef Aalla lehetett a sejt „bombagyárosa", aki valamit nagyon rosszul csinált, mert a katalán tengerparton található Alcanar városában augusztus 16-án, szerdán egy robbanás földig rombolta azt a házat, amit a terroristák búvóhelynek használtak.

Két ember maradványait találták meg a romok között.

A hétfői napon a DNS-vizsgálat tisztázta, hogy egyikük a szélsőséges imám, Abdelbak esz-Szatti. A másik valószínűleg Juszef Aalla, de ezt még a spanyol hatóságok nem erősítették meg. Mohamed Houli Hemal megsérült a robbanásban, őt őrizetbe vették. Robbanószer nyomait is felfedezték, ezt valószínűleg az Iszlám Állam belgiumi embereitől szerezték be, és egyrészt robbanóövekbe szánták, másrészt ennek segítségével akarták berobbantani a gázpalackokat.

DNS alapján sikerült azonosítani az emberi maradványokat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sofia Cabanes


A terrorista sejt által kibérelt három furgon egyikével Junesz Abujakub (22) a robbantás helyett gázolásos merényletet hajtott végre a La Ramblán, tizenhárom halálos áldozatot és több mint százhúsz sebesültet hagyva maga után. Biztonsági kamerák rögzítették, ahogy átvág a tömegen a La Boqueria piacon. Majd úgy szerzett autót, hogy késsel megölte annak tulajdonosát. Aztán valószínűleg reménytelennek tartotta, hogy áttörjön a merénylet után nagyon gyorsan felállított rendőri ellenőrző pontokon. A zsákmányolt autót a holtesttel Barcelona egyik külvárosában találták meg még csütörtök éjjel. Nem lehet tudni, hogy Junesz Abujakub hogyan menekült tovább, valószínűleg gyalog. Hétfő délután egy benzinkúton dolgozó nő értesítette a rendőrséget, hogy egy gyanús alakot látott Subirats település közelében, Barcelonától ötven kilométerre. A rendőrség nagy erőkkel érkezett a helyszínre,

bekerítették a menekülő terroristát, aki nem adta meg magát, ezért lelőtték.

Robbanóöv volt rajta, így először tűzszerészrobottal közelítették meg a holttestet, de nem volt töltet az övben, valószínűleg a terroristák minden robbanószere odaveszett, amikor a levegőbe repítették a saját műhelyüket, ahol százhúsz gázpalackot tároltak. Nem sokkal délután öt óra után hivatalosan bejelentették: a barcelonai ámokfutást elkövető tettes halott.

Hat terroristát lelőttek a rendőrök

Úgy tűnik, hogy a terrorista sejt öt tagja csütörtök éjjel inkább menekülni akart, mint újabb merényletet elkövetni. A Cambrils nevű tengerparti városban egy Audi A3-sal egy ellenőrző ponton még áttörtek, de a következőnél a rendőrök autójának ütköztek, és az Audi felborult. Kimászva az autóból, késekkel és baltákkal támadtak a járókelőkre, hat embert megsebesítettek, egyet megöltek. A rendőrök hamar likvidálták őket, ugyanaz a biztos kezű rendőrnő lőtte le négyüket. Moussza Oukabir (17), Mohamed Hihami (24), Omar Hihami (21), Szaid Aalla (20), Husszein Abujakub (19) is rendkívül fiatalok, valószínűleg úgy tudta őket a szélsőséges imám rávenni a tervezett merényletsorozatra, hogy testvérek és unokatestvérek egymást hajszolták bele a fanatizmusba.