Idén eddig majdnem 50 ember halt meg terrortámadásokban Európában

London, London Bridge, terrortámadás, Borough Market FRISSKÉPEK
Armed police officers with police dogs patrol outside The Shard tower and London Bridge railway station in London on June 4, 2017, as police continue their investigations following the June 3 terror attack. Seven people were killed in a terror attack on Saturday by three assailants on London Bridge and in the bustling Borough Market nightlife district, the chief of London's police force said on Sunday. / AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N
Vágólapra másolva!
Március 22-én volt idén az első terrorcselekmény Európában, legutóbb pedig Barcelonában támadtak a merénylők. 2017-ben eddig több mint 46 ember halt meg terrortámadásokban, és több százan megsebesültek. Összeszedtük, hol támadtak eddig a terroristák.
Vágólapra másolva!

1. London

Március 22-én, szerdán, négyen haltak meg, negyvenen megsérültek, többen válságos állapotba kerültek, amikor egy ázsiai férfi a Westminster hídon száguldozott. Több embert elgázolt, végül a híd lehajtójánál, a Westminster-palota kerítésébe csapódott a teherautóval. A támadó a parlament bejáratánál akart erőszakkal bejutni:

késsel támadt rá a rendőrökre, de egy rendőrnő háromszor rálőtt.

A támadó néhány forrás szerint Trevor Brooks volt, akinek iszlám neve Abu Izzadeen.

Mentők a hídon a merénylet után Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Ik Aldama

A támadás során három rendőr megsebesült, A BBC szerint a hídról beesett egy nő a Temzébe, aki súlyosan megsérült. A sebesültek közül több embert próbáltak újraéleszteni, az egyik áldozaton már nem tudtak segíteni. A brit rendőrök azonnal azt feltételezték, hogy iszlamista terrorcselekmény történt.

A támadás után Tobias Ellwood, a brit külügyminisztérium alkalmazottja is a helyszínen járt, elsősegélyt nyújtott az egyik sérült rendőrnek.

A képviselő szájból szájba lélegeztette a tisztet,

és a vérzését is megpróbálta csillapítani – írja a Telegraph. Az újraélesztés nem sikerült, a rendőr meghalt.

2. Stockholm

Április 7-én, pénteken, négy ember meghalt, és tizenöten megsérültek, köztük gyerekek is, amikor egy teherautó az emberek közé hajtott Stockholmban, a Drottninggatan sétálóutcában.

A gázolások után a teherautó behajtott egy bevásárlóközpontba is, majd kigyulladt.

A rendőrség terrortámadásnak ítélte az esetet, a svéd miniszterelnök pedig azt mondta:

A feltételezett stockholmi támadó Forrás: Twitter

Egy embert letartóztattak. A férfi bevallotta, hogy ő a tettes. Később a rendőrök arról beszéltek, hogy nem ő vezette a teherautót. A svéd országos rendőrfőkapitány azt mondta, nem tudják, hogy egyszeri merénylet történt-e, vagy számolniuk kell még további terrorcselekményekkel. Ezután a stockholmi főpályaudvaron volt bombariadó. Mindenkinek el kellett hagynia a területet. A főváros vonatállomásait lezárták, több boltot kiürítettek, a mozikban sem maradhattak az emberek.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy

egy uniós tagállam elleni támadás az egész Európai Unió elleni támadásnak minősül.

3. Párizs

Április 20-án, csütörtökön, három nappal az elnökválasztás első fordulója előtt, a párizsi Champs-Élysées sugárúton egy

37 éves rendőrt fejbe lőtt és két másikat, valamint egy német járókelőt megsebesített egy merénylő,

akit a helyszínen lelőttek a rendőrök.

Rendőrautók a Diadalív előtt a párizsi Champs-Élysées sugárúton, ahol lövöldözés történt 2017. április 20-án Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Április 21-én, pénteken, történt még egy merénylet a párizsi Champs-Élysées-n. Egy merénylő szándékosan hajtott egy rendőrfurgonba, de nem sikerült a támadás, mert a karambolban az autó kigyulladt, ő pedig azonnal meghalt. A sofőr egyedül volt több gépfegyver, töltény és gázpalack volt nála. A rendőrök azonnal lezárták a területet. A Le Figaro szerint a férfi terrorista volt,

akárcsak több családtagja.

A 33 éves férfit a rendőrségi nyilvántartásban is iszlamista radikálisként tartották nyilván.

4. Manchester

Május 23-án kedden 22 halálos áldozata, és 59 sérültje volt a Manchester Arena-ban rendezett Ariana Grande koncerten történt robbantásnak. A 21 ezer férőhelyes rendezvényközpontban telt házas koncertet adott a 23 éves énekesnő. A koncert végén, az Arena előcsarnokában,

a jegypénztárak közelében robbantottak a merénylők, akkor, amikor több ezren távoztak az előadásról.

Éjjel fél 11-kor történt a terrortámadás: Az Arena-ban pánik tört ki. Többen rohanni kezdtek, ők megpróbálták elhagyni az épületet, mások lefeküdtek a padlóra, mert azt hitték, hogy fegyveresek is vannak a teremben.

Egy anyuka még a koncert vége előtt elindult kifelé a 14 éves lányával, amikor kitört a pánik.

– mondta a BBC-nek Rachel,

aki szerint több földön fekvő embert taposott a tömeg agyon.

A koncert közönségében nagyon sok tizenéves vagy még fiatalabb gyermek is volt, a sebesültek és a halálos áldozatok között is voltak gyerekek. Az egyikük csupán 8 éves volt.

A rendőrség terrorcselekményként kezelte az esetet . A brit rendőrség tájékoztatása szerint az merénylő is meghalt a robbanásban. Az Iszlám Állam magára vállalta a manchesteri robbantást.

Forrás: Getty Images/Christopher Furlong

– tette közzé Ariana Grande Facebook oldalán a gondolatait.

A brit kormányfő közölte, nem fér kétség ahhoz, hogy terrortámadás történt Manchesterben, méghozzá egy olyan "hideg számítással" elkövetett merényletről volt szó, amelynek elkövetője

a brit társadalom legfiatalabb tagjait vette célba.

Ezt a rendőrség és a biztonságtechnikai szolgálatok is megerősítették. A Sky News szerint egy 23 éves férfit tartóztattak le a terrortámadás kapcsán.

5. London

Június 4-én, vasárnap egy furgon hajtott az emberek közé a London Bridge-nél. Több embert elgázolt, majd – egyes hírek szerint- a benne ülő merénylők kiszálltak, aztán több gyalogosra késekkel rátámadtak, lövöldöztek is. A rendőrök három fegyveres támadót kerestek. A híd mellett a Borough Markethez és Vauxhallhoz is riasztották a rendőröket. Theresa May brit miniszterelnök bejelentette, hogy potenciális terrortámadásként kezelik az eseményeket.

Rendőrök a London Bridge-i támadás után Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Június 19-én, hétfőn is Londont támadták meg. Egy furgon a hajnali órákban hajtott az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé. A ramadan böjtjét követő éjszakai imádságról tartottak haza az emberek, akik közül egy meghalt, nyolcan megsérültek az áldozatok közül.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas


A Scotland Yard terrorcselekményként tartja számon az esetet.

- mondta Neil Basu, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese.

6. Barcelona

Augusztus 17-én, csütörtökön, Spanyolországot támadták meg. 13 embert gázolt halálra, és hatvanat megsebesített a 20 éves Driss Oukabir, muszlim férfi. Egy bérelt furgonnal hajtott a járdára a Las Ramblas sugárúton, és mintegy

600 méteren keresztül elgázolta az embereket.

Végül egy pavilonnak ütközött a La Boquería piachoz közel. A merénylő elmenekült a helyszínről, nem sokkal ezután betört egy török étterembe, ahol elbarikádozta magát és túszokat ejtett.

A tömegbe hajtott teherautó Forrás: AFP/Josep Lago

A merénylettel kapcsolatban a rendőrség őrizetbe vett egy férfit - közölte a TVE spanyol közszolgálati televízió.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna egyik esti műsorában nagyon valószínűnek nevezte, hogy a merénylet az Iszlám Állam cselekménye. Eközben egész Európa a merénylőt kereste, aki még szökésben volt. Végül augusztus 21-én hétfőn

agyonlőtték a Barcelonában a délutáni tömeges gázolásban részt vevő terroristák egyikét

– adta hírül a Reuters brit hírügynökség a La Vanguardia című spanyol lap értesülésére hivatkozva.

Forrás: AFP/Javier Soriano

A barcelonai rendőrség kiürítette a Las Ramblas sugárút érintett szakaszát, a merénylő társait keresve. A rendőrség terrorcselekménynek minősítette a támadást.

"Háború van Európában!"

- mondta Földi László, biztonságpolitikai és titkosszolgálati szakértő, aki augusztus 22-én beszélt a migrációs helyzetről, az M1 aktuális csatorna műsorában. Azt is hozzátette, hogy

a mostani helyzetben a jelenlegi törvények nem alkalmasak arra, hogy megvédjék Európát.

Földi László azzal folytatta, hogy a potenciális elkövetőken nem lehet szabadlábon hagyni.

Arról is beszélt, hogy a kialakult helyzetért Európa bevándorláspolitikája a felelős, hiszen jellemzően azokban az országokban történnek a merényletek, amelyek nyíltan befogadóak. Azt is hozátette, hogy

a védekezésnek most már nincs helye, sőt, nyíltan támadnunk kell,

ugyanis akkora bevándorló tömeg van már Európában, amekkorát már képtelenség megfigyelni.