A román kormány kizárná az államfőt a főügyészek kinevezési eljárásából

Tudorel Toader román igazságügyi miniszter
Vágólapra másolva!
A román kormány kizárná az államfőt a legfőbb ügyész és a főügyészek kinevezési eljárásából – derült ki a román igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítási javaslatából. A javaslat továbbá felelősségre vonhatóvá tenné a munkájuk során hibát elkövető bírákat és ügyészeket.
Vágólapra másolva!

Szerdán ismertette Tudorel Toader román igazságügyi miniszter a törvénymódosítási csomagot, mely szerint – a korábbiaktól eltérően –

az igazságügyi miniszter javaslatára a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) nevezné ki az ügyészség vezetőit.

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, változást jelentene az is, hogy a CSM ügyészségi részlegének kell meghoznia a döntést a kinevezésekről. A legfőbb ügyész mellett a korrupcióellenes ügyészség és a szervezett bűnözés ellenes vádhatóság vezetőinek kinevezését érintené a változás.

A legfelsőbb bíróság elnökét továbbra is az államfő nevezi ki, de a jelöltet a CSM bírói részlege javasolja.

Továbbá az ügyészségi vezetők mandátumát három évről négy évre bővítik. A jelenleg mandátumukat töltő ügyészségi vezetőket a módosítás nem érinti, az új szabályok csak a következő kinevezésekkor lesznek érvényesek, ha a parlament is elfogadja a törvénymódosítást – hangsúlyozta Toader.

Az indítvány felelősségre vonhatóvá tenné a munkájuk során hibát elkövető bírákat és ügyészeket.

A miniszter hangsúlyozta, eddig a jogszabály feltételes módban fogalmazott, hogy az állam eljárást indíthat a hibákat elkövetők felelősségre vonása érdekében, de - mint mondta - ez soha nem történt meg. Azt ígérte, hamarosan nyilvánosságra hozza, hány hibás döntés született és ezek következtében hány személynek hány évet kellett jogtalanul fogdában vagy börtönben töltenie.

Tudorel Toader román igazságügyi miniszter Forrás: Wikimedia Commons/Arno Mikkor

Az indítvány ezen felül bevezeti az alsó korhatárt – ami 30 év – a bírói és ügyészi pálya elkezdéséhez, valamint lehetővé teszi a bíráknak, hogy ügyészekké váljanak, illetve az ügyészeknek is, hogy bírákká váljanak. Korábban nem volt lehetőség a szakmai váltásra.

A javasolt változások közé tartozik, hogy a CSM keretében működő igazságügyi felügyeletet áthelyezik az igazságügyi minisztériumhoz.

Javasolták még, hogy az ügyészek és a bírák elleni büntetőjogi eljárásokat a legfőbb ügyészségnek egy erre a célra létrehozandó külön részlege vizsgálja. Jelenleg a legfőbb ügyészség, vagy annak részlegei, a korrupcióellenes és a szervezett bűnözés ellenes vádhatóság illetékes lefolytatni ezeket a vizsgálatokat.

A tervezetet a kormánynak is el kell még fogadnia, majd ezt követően kerül várhatóan a parlament elé.

Az ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban élesen bírálta a kormány javaslatát. Szerinte a módosító indítvány megsemmisítheti a bírói hatalom függetlenségét és megkérdőjelezi a román demokráciát.

Orban szerint a javaslatok a szociálliberális kormánykoalíció „igazságszolgáltatás elleni merényletkísérlete", aminek célja az igazságszolgáltatás pártellenőrzés alá vonása.