Több civil meghalt egy dél-szomáliai farmon külföldi és szomáliai csapatok rajtaütésében

Vágólapra másolva!
Tíz civil vesztette életét egy dél-szomáliai farmon külföldi és szomáliai csapatok rajtaütésében - közölte pénteken Ali Nur Mohamed Alsó-Shabelle körzet kormányzóhelyettese, és ezzel párhuzamosan az áldozatok vérbefagyott holttesteit is megmutatták a sajtónak a szomáliai fővárosban.
Vágólapra másolva!

A földművesekkel "egyesével" végeztek, miután katonák megrohanták a farmjukat Barire településen péntekre virradóra - közölte Ali Nur Mohamed.

A katonák őrizetbe is vehették volna őket, mivel fegyvertelenek voltak, ehelyett kegyetlenül agyonlőtték őket egyesével" - tette hozzá a tisztségviselő.

Más illetékesek "valódi népirtásnak" nevezték, ami történt.

A halálos áldozatok között egy nő és egy gyermek is van. Az értesülésekből nem derül ki, milyen külföldi csapatokat vádolnak a támadás elkövetésével. Ismeretes, hogy amerikai alakulatok az idén fokozták erőfeszítéseiket a szomáliai al-Shabaab dzsihadista terrorszervezet elleni küzdelemben, amihez gyakran a kormányerők segítségét is igénybe vették.

Az amerikai hadsereg afrikai parancsnoksága nem válaszolt azonnal a megkeresésekre, egy Twitter-üzenetben megfogalmazott feltételezésekre reagálva viszont azt állította:

az amerikai légierő az elmúlt 24 órában nem hajtott végre csapásokat a térségben.

Az al-Shabaab fegyveresei számtalan véres támadást követtek el Szomáliában. Az iszlamista csoport célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa át. A terrorszervezet azt követően is kiterjedt területeket ellenőriz vidéken, hogy kiűzték Szomália nagyvárosaiból.