Újabb rakétákat lőtt fel Észak-Korea

Észak-koreai rakétakísérlet
Észak-koreai rakétakísérletről szóló dél-koreai televíziós híradás egy szöuli vasútállomáson
Vágólapra másolva!
Észak-Korea szombaton kora reggel több rakétát is felbocsájtott, amelyek azután partjaitól keletre a tengerbe csapódtak - adta hírül a dél-koreai hadsereg.
Vágólapra másolva!

Amerikai szakértők szerint kudarcot vallott mind a három rakéta fellövése.

Az előzetes adatok és számítások alapján

két rakéta a röppályájának teljesítése előtt robbant fel, egy pedig már az indításakor.

A dél-koreai hadsereg főparancsnokságának közlése szerint ugyanakkor a három rakéta közül akadt, amelyik 250 kilométert repült és a tengerbe csapódott Észak-Korea partjaitól keletre.

Egy korábbi észak-koreai rakétakísérletről szóló dél-koreai televíziós híradás egy szöuli vasútállomáson Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A rakéták típusa egyelőre nem ismert, a dél-koreai parancsnokság és az Egyesült Államok hadseregének szakemberi egyaránt vizsgálják a rendelkezésére álló adatokat, hogy kiderítsék a rakéták jellemzőit. Dél-Korea először úgy ítélte meg, hogy rövid hatótávolságúakról van szó, pár órával később ballisztikus rakétákat említett hírügynöksége, a Yonhap.

Észak-Korea július vége óta - a külföld tudomása szerint - most először bocsájtott fel rakétát. Akkor két interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt, amelyek indítási helyüktől számítva elméletileg 10 ezer 400 kilométerre lévő célpontra is lecsaphatnak, hatótávolságukba így beleférhet a kommunista diktatúra által legfőbb ellenségeként emlegetett Egyesült Államok jókora területe is - Los Angeles, Denver vagy Chicago egyaránt.