Líbia benyújtotta a számlát az olaszoknak

olaszországi migránsválság
Milánó, 2017. július 26. Olasz rendőrök a milánói központi pályaudvar környékén időző migránsokat ellenőriznek egy rajtaütés közben, 2017. július 26-án. A biztonság erősítését célzó akciós során a hatóságok több tucat embert őrizetbe vettek. (MTI/EPA/Flavio Lo Scalzo)
Vágólapra másolva!
Líbia polgármesterek azt kérték a migránsok Európába indulásának megfékezéséért cserébe Olaszországtól, hogy finanszírozza kórházak, iskolák, az infrastruktúra és a közbiztonság kiépítését -  jelentette Marco Minniti olasz belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Líbia tizennégy városának polgármestere kért anyagi támadást az olasz kormánytól az embercsempészekkel szembeni együttműködés biztosítására. Egy teljes finanszírozási listát készítettek a városok vezetői, amit a római belügyminisztériumban nyújtottak át augusztus 26-án Marco Minnitinek.

Szabrát polgármestere egy csatornarendszer kiépítéséhez valamin kórházfejlesztéshez kért anyagi támogatást.

Szabrát azért is fontos tengerparti város, mert onnan indult az Olaszországba átjutott migránsok többsége -

mondta Minniti.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Flavio Lo Scalzo

A többi líbiai polgármester óvodák és iskolák építésére, a városok víz- és áramellátásnak helyreállítására, utcai biztonsági kamerák hálózatára, a helyi rendőrségi irodák helyreállítására, valamint munkahelyteremtési programokra és sportlétesítményekre kért pénzt.

Marco Minniti összegekről nem beszélt, de megemlítette, hogy az olasz kormány finanszírozása mellett

a líbiai városok támogatására az Európai Unió is hároméves keretet biztosított.

Kifejtette, hogy eddig 100 millió euróba került a migránsok elszállásolása és gondozása Olaszországban, ezt az összeget pedig akár Líbiára is fordíthatnák.