Megadta magát a Boko Haram egyik parancsnoka

Vágólapra másolva!
A magas rangú parancsnoknak köze volt a három évvel ezelőtti iskolás lányok elrablásához Chibokban.
Vágólapra másolva!

A Boko Haram 276, többségében keresztény iskolás lányt rabolt el 2014 áprilisában, akiket arra kényszerítettek, hogy térjenek át az iszlám vallásra. Sokakat

közülük házasságra kényszerítettek és teherbe ejtettek.

Auwal Ismaaela, a szélsőséges szervezet egyik vezetője elmondta, feleségét is rablással szerezte, az asszonynak pedig már két gyereke van tőle.

Visszaszorulóban

A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította a szélsőségeseket.

A terrorcsoport ezért

gerillahadviselésre tért át:

Nigéria mellett Csád, Niger és Kamerun területén is falvakat rohan le, valamint a hatósági célpontok helyett polgári személyeket és intézményeket kezdett támadni. A szélsőségesek felkelésében több mint húszezren meghaltak.

Gyerekekre erősítenek bombákat

Az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban álló Boko Haram a

merényleteihez kislányokat és fiatal nőket használ

fel. Fiatal nők beszámolója szerint a szervezet sok esetben kábítószert ad a lányoknak, így veszi rá őket a merényletekre.

A Csád-tó térségében 2014 óta

több mint száz robbantást végeztek gyerekek,

80 százalékában kislányok.

Az amerikai védelmi minisztérium hétfőn értesítette a washingtoni törvényhozást arról, hogy 12 Super Tucano A-29-es típusú harci repülőgépet és 593 millió (amerikai) dollár értékben fegyvereket és lőszert ad el Nigériának. A nyugat-afrikai ország ezeket az eszközöket a Boko Haram ellen akarja bevetni.