Nem hajlandóak megtanulni a migránsok franciául Franciaországban

Calais Dzsungel menekülttábor felszámolása
Migrants sit on a bus with plastic covered seats before leaving to reception centres across France, at the "Jungle" migrant camp in Calais, northern France, on October 26, 2016, during the full evacuation of the camp. Demolition crews continue to tear down the notorious "Jungle" migrant camp, one of the biggest in Europe where 6,000-8,000 people -- among them an estimated 1,300 children -- have been living in dire conditions. / AFP PHOTO / François NASCIMBENI
Vágólapra másolva!
Elkészült a konzervatív francia szenátor, Roger Karoutchi jelentése a migránsok beilleszkedéséről Franciaországban. A 60 oldalas jelentés megdöbbentő tényeket tartalmaz. A migránsok nem járnak el a nyelvórákra, a nyelvvizsgákon megbuknak, egy szót sem beszélnek franciául, ennek ellenére mégis kapnak tartózkodási engedélyt. Nem is rövid időre - 4 évre.
Vágólapra másolva!

2007-ben szigorú szabályokat vezetett be a migránsok beilleszkedésével kapcsolatban Nicolas Sarkozy elnök kormánya. Az integrációs szerződésnek nevezett rendeletet a szocialista Francois Hollande kormánya alaposan enyhítette. Elég a migránsoknak 200 francia nyelvű órán részt venniük, de annak ellenére megkaphatják a 4 évre szóló tartózkodási és munkavállalási engedélyt, ha a vizsgán megbuknak.

A jelentés szerint az A1 típusú nyelvvizsgán a migránsok több mint fele megbukik. Az A1 nyelvvizsgát messze nem úgy kell elképzelni, hogy a papír megszerzője hibátlan kiejtéssel fog idézni Corneille-től vagy Racine-tól. Ez a legalsó szint, nem éri el a Magyarországon ismert alapfokú nyelvvizsga követelményeit.

Migránsok egy buszon a calais-i dzsungel felszámolása után Forrás: AFP/Francois Nascimbeni

Ráadásul a migránsok egy része be sem jár az órákra. Ugyanakkor a bukásnál enyhítő körülmény, ha a migráns részt vett a tanórákon. Akkor is, ha ott nem tanult semmit.

2016-ban 26 ezer migránst írattak be nyelvtanfolyamra. Karoutchi alibitanfolyamnak hívja egyébként a kurzusokat.

Nem beszélve a polgári ismeretekről. Egy laikus ember számára is nevetségesen hangzik az a gyakorlat, hogy franciául gyakran egy szót sem beszélő embereknek tartanak előadást mondjuk Szent Johannáról. A vizsga még viccesebb: nincs személyes vizsga, hanem kollektív - ezt úgy kell elképzelni, hogy egy 20 fős osztályteremben mindenki bent ül, és úgy kérdezgeti a migránsokat a tanár. Aztán szinte mindig aláírja mindenkinek az igazolást. A kollektív vizsgáztatás egyébként nem egy-egy tanár lustaságán múlik - ez egy előírás. Így kell vizsgáztatniuk.

Karoutchi ezt az oktatási szisztémát aberráltnak nevezi.

A jelentésében azt írja, legalább 600 órát kellene tanulniuk, legyen kötelező a migránsok aktív részvétele, és csak sikeres nyelvvizsga és valódi polgári ismeretek után kaphassanak tartózkodási és munkavállalási engedélyt.

A migránsok nyelvoktatása évente - átszámítva - 15 milliárd forintjába kerül a francia államnak. 1624 osztályteremben zajlik az oktatás, összesen 628 helyen. Karoutchi azt szeretné, hogy a migránsok is járuljanak hozzá a kiadásokhoz.