Offenzívát kezdtek a Szíriai Demokratikus Erők az ország keleti részében

Rakka, Szíria, Szíriai Demokratikus Erők
Az Egyesült Államok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) katonái Rakkában, miután visszafoglalták a várost az Iszlám Állam terrorszervezettől.
Vágólapra másolva!
Offenzívát kezdett szombaton a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, amerikai támogatású fegyveres koalíció Szíria keleti részében, Deir-ez-Zór tartományban, fokozva ezzel a nyomást az Iszlám Állam terrorszervezet még megmaradt, fokozatosan csökkenő területére. A tartomány fővárosának peremén a kormányerők felszabadították az ostromlott katonai repülőteret.
Vágólapra másolva!

Deir-ez-Zór évek óta a dzsihadisták kezén volt, kivéve a tartományi központ egy részét, ahol a szíriai hadsereg egy katonai repteret üzemeltetett.

A kormányerők kedden áttörték a város körüli ostromgyűrűt, és folytatják a dzsihadista csapatok felmorzsolását.

A városközponttól távolabb fekvő repülőteret szombat délután érték el, és szabadították fel a kormánykatonák.

Az Egyesült Államok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) eddig Rakkanak majdnem felét tudták visszafoglalni az Iszlám Állam terrorszervezettől. Forrás: MTI/EPA/Juszef Rabi Juszef

A tartományban két helyen zajló harcok előrevetítik annak az esélyét, hogy szembe kerülnek egymással az amerikaiak támogatta Demokratikus Erők és a kormányhadsereg, ezek eredetileg is egymás ellenségei, de az Iszlám Állam elleni küzdelemben eddig igyekeztek elkerülni a másik felet.

A szombaton északi irányból, Haszaké tartományból megkezdett offenzíva célja, hogy elüldözzék a szélsőségeseket az Eufrátesz folyó keleti partja és az iraki határ közötti területről

– közölte az SDF, amely gyors hadműveletben reménykedik.

A kormányerőkkel nem számítnak összecsapásra, de ha azok lőnek rájuk, akkor válaszolni fognak nekik – mondta egy szóvivő, aki szerint máris több kilométert előre nyomultak az amerikaiak vezette nemzetközi szövetség légi támogatásával.

Földközi-tenger, 2017. április 7. Az amerikai haditengerészet információs hivatala által 2017. április 7-én közreadott képen a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó, amerikai Porter irányított rakéta-romboló fedélzetéről induló Tomahawk manőverező robotrepülőgépek légicsapást mérnek a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul az április 4-i feltételezett vegyifegyver-támadásért. (MTI/EPA/Amerikai haditengerészet) Forrás: MTI/EPA/Az amerikai haditengeré/Seaman Ford Williams

Eközben a hadsereg sikeresen visszafoglalt a terroristáktól egy olajmezőt, valamint Homsz tartományban egy tucatnyi falut. A kormányerőket orosz harci repülőgépek támogatják.

Az Iszlám Állam július közepe óta 17 ezer négyzetkilométernyi területet veszített el Homsz, Rakka, Hama és Deir-ez-Zór tartományban – közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.