A hurrikán elől menekült két magyar Floridában

Irma hurrikán, hurrikán, Florida, Miami, Jennifer és Alexandra
Vágólapra másolva!
Két, jelenleg is Floridában tartózkodó magyar nő kereste fel szerkesztőségünket, és beszámoltak a hurrikán okozta káoszról a térségben. Jennifer és Alexandra jelenleg Longwoodban várják a vihar végét, de semmilyen információval nem rendelkeznek, hogy miképpen is jutnak majd haza.
Vágólapra másolva!

Jennifer és Alexandra egy karibi hajóúton vettek részt, mögöttük a pusztító Irma hurrikánnal. Elmondásuk szerint az úton semmilyen információt nem kaptak arra vonatkozóan, hogy milyen lehetőségeik vannak, valamint nehezményezték, hogy annak ellenére betartották a menetidőt, és tették ki a turistákat csütörtökön Miamiban, hogy tisztában voltak az Irma közeledtével.

– mondták.

Csütörtökön már szinte esélyük sem volt, hogy az egyébként vasárnapra szóló jegyüket módosítsák, és áttegyék hamarabbi időpontra.

A reptéren káosszal találkoztak, és öt órát álltak sorba, míg a pultnál csekélyke információhoz jutottak.

Itt hallották, amint az előttük állóknak még a pénteki induló járatokat említik, de utólag kiderült, hogy ezek sem indultak el a térségből.

Irma hurrikán, hurrikán, Florida, Miami, Jennifer és Alexandra Forrás: Jennifer és Alexandra

Jennifer és Alexandra már nem mehetett vissza szállásukra, valamint a menedékhelyek sem szerepeltek útiterveik között, bár a helyiek sajtóértesülések szerint igyekeztek mindenkit biztonságba helyezni a hurrikán elől, a

két magyar hölgy azt az információt kapta, hogy ha nincs valamilyen speciális igényük, akkor őket nem tudják fogadni a menedékhelyek, mivel turisták.

Miamiban már nem lehetett palackos vizet vagy benzint kapni.

Miami, 2017. szeptember 10. Mike Seidel meteorológus tudósítja a The Weather Channel televíziót térdig érő vízben állva Miamiban 2017. szeptember 10-én, miután az Irma hurrikán első orkán erejű széllökései heves esőzéssel elérték Floridát. Az államban szükségállapot van érvényben, készültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát, a vihar útjában lévő területek lakóit evakuálták. (MTI/EPA/Erik S. Lesser) Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

A reptéren sokan jártak hasonló cipőben, a bérelt autók száma pedig vészesen fogyott – végül Jennifernek, Alexandrának és két lengyel nőnek sikerült közösen autót bérelniük, és elindulni az északi települések felé, ahova a híradások szerint már kevésbé ér el az Irma pusztító ereje. Szállást nem találtak, sokadik telefonhívásukat már fel sem vették a szállodák, amikről már a híradások is beszámoltak, hogy telítődtek.

Az egyébként 3-4 órás utat nagyjából 12 óra alatt tették meg, az utolsó 167 kilométert már szinte lépésben.

Menekülők százai igyekeztek kijutni a veszélyzónából, az autópályán felfordulás uralkodott, a benzinkutakon hatalmas sor állt, Jennifer és Alexandra elmondásuk alapján több olyan benzinkutat is láttak, ahol rendőr irányította a forgalmat, vagy ahol táblán jelezték, hogy kifogyott az üzemanyag.
A helyzet ellenére mindenki nagyon kedves és bizakodó, a szomszédok elmondták, hogy már sok hurrikánt átvészeltek Longwoodban – foglalták össze.

Várakozó tömeg a reptéren Forrás: Jennifer és Alexandra

Végül egy lengyel családot sikerült elérniük, aki befogadták a négy pórul járt turistát, akik így valamelyest biztonságban érezhetik magukat. Longwood – Orlando közelében – már kívül esik az evakuált és veszélyes zónán, de Jennifer és Alexandra elmondása szerint hatalmas széllökések és viharok vannak a térségben.

A befogadó lengyel család segítsége nélkül nem lett volna hova mennünk – emelték ki.

A repülőjegyek átfoglalásában szintén hasonló zűrzavart tapasztaltak, a hétfői járataikat törölték, erről egy üzenetben értesültek, de a továbbiakról nem tudnak semmit, csak annyit, hogy várniuk kell.

Miami, 2017. szeptember 10. Felhőkarcolók a Miami folyó és Biscayne öböl találkozásánál Miamiban 2017. szeptember 10-én, miután az Irma hurrikán első orkán erejű széllökései heves esőzéssel elérték Floridát. Az államban szükségállapot van érvényben, készültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát, a vihar útjában lévő területek lakóit evakuálták. (MTI/EPA/Erik S. Lesser) Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Jennifer és Alexandra biztosítása hétfőig érvényes,

és nem tudják, a keletkezett pluszköltségekre – autóbérlés, meleg ruha vásárlás – vajon kitér-e ez a biztosítás. Nagyon aggódnak, mert ha Longwoodban is elmegy az áram, nem lesznek képesek átfoglalni a jegyüket, és hazajutni, ahol már kedden megkezdenék munkájukat.