Az Irma hurrikán északra tart

Irma hurrikán, hurrikán, Florida, Miami
Miami, 2017. szeptember 10. Felhőkarcolók a Miami folyó és Biscayne öböl találkozásánál Miamiban 2017. szeptember 10-én, miután az Irma hurrikán első orkán erejű széllökései heves esőzéssel elérték Floridát. Az államban szükségállapot van érvényben, készültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát, a vihar útjában lévő területek lakóit evakuálták. (MTI/EPA/Erik S. Lesser)
Vágólapra másolva!
Florida után csendesebben, de még így is 177 kilométer/órás széllel tombol tovább Irma. A hurrikán miatt eddig 28 ember halt meg, ráadásul a meteorológiai szolgálat szerint nem kizárt, hogy a hurrikán nyomán tornádók is kialakulhatnak.
Vágólapra másolva!

Az Irma hurrikán - a floridai Keys-szigetek után - vasárnap kora délután elérte Miamit és az állam délnyugati vidékét. A 210 kilométer/órás széllökésekkel tomboló vihar elöntötte Miami utcáit, néhol derékig ért a víz.

A BBC tudósítása szerint az Irma miatt eddig

28 ember halt meg, és több mint 3 millió háztartás maradt áram nélkül.

A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a hurrikán mentén óriási hullámok érhetik el a szárazföldet.

A kettes erősségű (vagyis 177 kilométer/órás széllel tomboló) Irma észak felé folytatja útját.

A vihar elsősorban az állam nyugati partvidékén, Tampa környékén erős. Tampában és Miamiban este hét órától

kijárási tilalmat vezettek be.

Komoly károk keletkeztek a miami repülőtér berendezéseiben is.

Szelfizik egy férfi Miamiban, miután az Irma hurrikán első orkán erejű széllökései heves esőzéssel elérték Floridát Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Az utcákon hömpölygő víz fertőző

Florida déli és középső vidékein 6 és fél millió ember számára rendeltek el evakuálást, és nagyon kevesen vannak, akik nem hallgattak a kormányzó felhívására, és otthonukban maradtak. Rick Scott kormányzó arra szólított fel mindenkit, hogy ne menjen ki, mert az utcákon hömpölygő, helyenként derékig érő víz szinte bizonyosan fertőző.

Felerősödhet a vihar

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint

tornádók is kialakulhatnak

a Miami, illetve az attól északra fekvő Jupiter város közötti 140 kilométer hosszú partszakaszon. Emiatt Miamiban - ahogy Közép-Florida több vidékén is - vasárnap délután tornádóriadót hirdettek. A meteorológusok előrejelzései szerint a hajnalig tartó időszak kritikus lesz, mert

a vihar ismét felerősödhet.

Felhőkarcolók a Miami folyó és Biscayne öböl találkozásánál Miamiban Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

A tornádóveszéllyel kapcsolatos teendőkről infografikán tájékoztatják a lakókat. Az országos meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy a

hurrikánok gyorsan kialakulhatnak,

ezért ha kiadták a veszélyjelzést, azonnal vonuljanak a menedékhelyekre. Ez az ábra is azt mutatja, hogy tilos a szabadban, illetve olyan szobában tartózkodni hurrikán idején, ahol ablakok vannak.

Miamiban és környékén

két tornádót észleltek, Florida déli részein pedig többet is.

Az állam egész területén tornádóriadó van érvényben.

Hemingway háza és 54 macska túlélte a hurrikánt

Az NBC televízió esti jelentése szerint Ernest Hemingway Nobel-díjas író múzeummá alakított háza Key Westen a csodával határos módon teljesen épségben maradt.

Dave Gonzales, a történelmi épület és múzeum kurátora megerősítette azt is, hogy

a ház mind az 54 macskája szintén épségben átvészelte

az Irma hurrikánt. A cicák Hemingway Hófehérke nevű macskájának a leszármazottai. Ennek bizonyítéka, hogy sokuknak hat ujja van, ami Hófehérke genetikai öröksége.

A múzeum kurátora az NBC riporterének elmondta azt is, hogy bár a ház nem sérült meg, de pillanatnyilag nincs áram, folyóvíz és internetszolgáltatás sem.