Csehország újból nemet mondott a migránskvótára

Vágólapra másolva!
Milos Zeman cseh államfő a német elnökkel folytatott tárgyalásai után kijelentette, hogy a befogadás helyett segítséget kell nyújtani azoknak az államoknak, ahonnan a migránsok származnak.
Vágólapra másolva!

Frank-Walter Steinmeier német államfő elismerte ezt, viszont leszögezte, hogy az uniós tagállamoknak tiszteletben kellene tartaniuk az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését.

Az EB múlt héten utasította el Magyarország és Szlovákia beadványát a 120 ezer migráns kötelező kvóták szerinti elosztása ügyében. Milos Zeman szerint Csehországnak akkor is el kell utasítania a migránsok befogadását, ha azért pénzt kapna az uniótól.

- hangsúlyozta a cseh köztársasági elnök.

Visszautasította és alaptalannak minősítette a vádakat, amelyek szerint Csehország a migránsügyben nem lenne eléggé szolidáris. Az mondta,

Prága ott nyújt segítséget, ahol arra a leginkább szükség van,

vagyis a migránsok származási országaiban.

"Steinmeier elnök úrnak elmondtam: el tudom képzelni az európai államok nagyon hatékony segítségét azokban az országokban, amelyekből a migránsok származnak, legyen az az áramszolgáltatás, az ivóvíz, az iskolák, a kórházak terén vagy más területeken" - fejtette ki.

"A segítségnyújtás helyes, ezt Németországban is hangoztatom. Az embereknek okot kell szolgáltatnunk arra, hogy országukban maradjanak" - mondta a német államfő. Egyetértett azzal, hogy az országukban maradásuk fejlődését kellene elősegíteniük.