Rekordszámú túlórát könyvelt el tavaly az osztrák rendőrség

2017.09.14. 15:10

Rekordszámú pluszmunkát könyvelt el tavaly az osztrák rendőrség, országszerte összesen 6,7 millió túlórát végeztek, aminek fő oka, hogy mintegy négyezer rendőr hiányzik az ausztriai állományból - jelentette a Kurier című osztrák lap.

A lap szerint a magas túlóraszám nagyjából egyharmadát, mintegy kétmillió órát a fővárosban szolgáló rendőrök végezték 2016-ban. Alsó-Ausztria tartományban egymillió órával dolgoztak többet a rendőrök, Felső-Ausztriában 670 ezer, Stájerországban 650 ezer volt túlórák száma. A legkevesebb, 162 ezer óra többletmunka Ausztria legnyugatibb tartományában, Vorarlbergben adódott, de Burgenlandban is mindössze 230 ezer.

Heti 20 óra plusz

A hivatalos statisztika szerint minden bécsi rendőrnek átlagosan hetente húsz órával kell a munkaidőn túl is dolgoznia, a főváros Favoriten és Rudolfsheim-Fünfhaus elnevezésű negyedeiben szolgálatot teljesítőknek még többet.

A lap egy bécsi rendőr beszámolójára hivatkozva azt írta, hogy nem számít ritkaságnak a heti nyolcvan vagy akár száz óra munka sem. A fővárosban szolgálatot teljesítők arra is panaszkodnak, hogy a Cobra speciális egységek "mindent megkapnak", ami a felszerelést vagy a személyzeti igényeket illeti, míg a rendőrök nem.

A rendőri dolgozók egyik szakszervezetének vezetője, Werner Herbert a Kuriernak úgy nyilatkozott, hogy a sok túlóra még mindig kifizetődőbb az államnak, mint további munkaerő alkalmazása.

A belügyminiszter szerint még nem dolgoztak ennyien a rendőrségen

Az osztrák belügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint a rendőrség létszáma az eddigi legmagasabb, 2009-ben még 27 ezren, jelenleg 29 ezren teljesítenek szolgálatot. A szóvivő arról is beszélt, hogy átfogó és célzott toborzási akciót indították el, amelynek eredménye már látszik a rendőrképzésben részt vevők magas létszámán is. A lap által idézett rendőri oktatók szerint ugyan csökkentették az elvárásokat, mégis alig találnak megfelelő embereket a rendőri szolgálatra.

A következő hat évben 8500-an mennek nyugdíjba

További problémát jelent, hogy a következő hat évben 8500-an mennek az állományból nyugdíjba.A korábbi információk szerint 2016-ban több mint 1600 új rendőrt vettek állományba, és 2017-ben is hasonló bővítést terveznek, hiszen idén csaknem hatszázan nyugdíjba vonulnak.

A rendőrök nem akarnak bevetésen részt venni

A nyáron készült szakszervezeti elemzés szerint az osztrák rendőrség kötelékében dolgozó fiatalok nem akarnak bevetésen részt venni és klasszikus rendőri feladatot ellátni. A rendőrség alsó-ausztriai személyzeti felelőse, Marn Noschiel szerint az sem kedvez a helyzetnek, hogy a rendőrök Európa-szerte célpontjai lettek az Iszlám Állam terroristáinak. Tájékoztatása szerint az ügyintézési, a kiképzési vagy a bűnügyi szolgálatban végzett munkákra sokan jelentkeznek, azonban az utcán kevesen akarnak szolgálatot teljesíteni.