Egyre közelebb Magyarországhoz a veszélyes vírusok

2017.09.14. 16:52

Egy trópusi betegség miatt Olaszország jelentős részén, köztük Rómában is megtiltották a véradást. Magyarországon 30 napig nem adhatnak vért, azok akik Ausztriában, Franciaországban vagy Romániában töltöttek legalább egy napot. Horvátországban is felütötte a fejét a vírus, egy 80 éves nőt ápolnak intenzív osztályon. Olaszországban rejtélyes módon a malária is megjelent, a sajtó szerint valószínűleg migránsok hurcolták be.

Egy trópusi betegséget terjesztő szúnyog bukkant föl Európában, és emiatt hét ember fertőzödött meg a chikungunya-vírussal a közép-olaszországi Lazio tartománybeli Anzio városában. Emiatt leállították a véradást Olaszország jelentős részén, majd pedig szeptember 13-tól Róma egy részén is. Anzióban négy, Rómában három embert kezelnek kórházban a chikungunya-vírus tüneteivel. Az olasz fővárostól 60 kilométerre található Anzióban már múlt péntektől egy hónapra betiltották a véradást, amely az Anzióban élőkre, valamint a tengerparti üdülőhelyen megfordult turistákra is érvényes. 

A trópusokról érkezett a legújabb betegség, ami a vérellátást veszélyeztetiForrás: Wikitravel

Gumiabroncsokkal érkezett

A chikungunya-láz egy az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár. A chikungunya-láz Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori. A betegség emberről emberre nem terjed, csakis a szúnyog terjesztheti. Olasz egészségügyi források szerint a chikungunya-vírus az Ázsiából érkezett használt gumiabroncsokkal jut be rendszeresen Olaszországba: a gumiabroncsokban felgyülemlett vízben „utaznak” a szúnyog lárvái.

Trópusi betegségek

23 olasz megyében szeptember 12-én a véradás leállítását rendelték el a következő egy hónapos időszakban az úgynevezett nyugat-nílusi vírus (WNV) megjelenése miatt, amelynek szintén a szúnyogok a terjesztői. A WVN Olaszországban az augusztusi-szeptemberi időszakban jelenik meg, elsősorban a lovakat és az embert támadja meg.

Toszkánában szeptember 12-én a szintén többek között az ázsiai tigrisszúnyog terjesztette dengue-lázzal szállítottak kórházba egy olasz férfit. Az olasz egészségügyi minisztérium adatai szerint a dengue-láz eseteinek száma év eleje óta jelentősen nőtt tavalyhoz képest, amikor egész évben 25 megbetegedést regisztráltak.

Rejtélyes malária: migránsok hozták be a betegséget?

Az észak-olaszországi Brescia egyik kórházában szeptember 4-én egy négyéves, más betegségben is szenvedő kislány maláriában halt meg.  Az eddigi vizsgálatok szerint egy szennyezett injekcióstű fertőzte meg. A kórházban a kislánnyal egy időben két Burkina Fasóból érkezett gyereket kezeltek malária miatt.

Az olasz sajtó szerint a trópusi betegségeket az Olaszországba érkezett migránsok hozták magukkal.

Az olasz sajtó szerint a migránsok hurcolták be a betegségetForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Római tiltás

A chikungunya-vírus terjedése miatt az olasz egészségügyi hatóságok betiltották a véradást szeptember 13-ától Róma egyik körzetében, ahol 1,2 millió ember él, és azok sem adhatnak vért, akik augusztus 25. óta megfordultak Rómában. A tiltás azokra érvényes a következő 28 napban, akik Róma második számú, 1,2 millió lakosú délkeleti egészségügyi körzetében élnek. Azokra a donorokra is vonatkozik, akik Olaszország más részén élnek, de augusztus 25. után Rómában tartózkodtak, ha csak néhány órára is.

Ők nem adhatnak vért 30 napig

A vírusnak a hazai véradásra gyakorolt hatásával kapcsolatban megkerestük az Országos Vérellátó Szolgálatot (OVSZ). Portálunkat arról tájékoztatták, hogy több országból is érkezett jelentés nyugat-nílusi, valamint chikungunyai vírusos megbetegedésről. Ausztriában és Romániában előbbi, míg Franciaországban az utóbbi trópusi vírus okozta tüneteket jelentettek, ezért az OVSZ a vírusfertőzés veszélye és a nagyobb járvány elkerülése miatt 30 napra kizárta a véradásból azokat, akik akár csak egy napig francia, osztrák vagy román városban tartózkodtak. Az OVSZ szerint a vírusfertőzések így nem jelenthetnek veszélyt Magyarország vérellátására.

Behurcolták Európába

A két trópusi vírus nem először jelent meg Európában: míg a chikungunya 2007-ben bukkant fel először az olaszországi Emilia-Romagna tartományban, addig az influenzás tüneteket produkáló nyugat-nílusi vírus minden évben szezonálisan, augusztustól októberig van jelen a térségben. A chikungunya továbbterjedését legutóbb hatalmas szúnyogirtásokkal és karanténokkal sikerült megakadályozni Olaszországban, akkor azonban a mostani helyzettel ellentétben a betegséget behurcolták Európába.

A trópusi vírusok eddig nem jelentettek problémát az európai országok számára, hiszen kizárólag behurcolás útján találkozhattak velük. Félelmetes és egyben riasztó, hogy a globális felmelegedés következtében megjelentek Európában a különböző trópusi vírusok, és az ezeket terjesztő szúnyogok – mondta a Blikknek dr. Szlávik János infektológus, aki ezen betegségek közé sorolja az ázsiai tigrisszúnyog által terjesztett dengue-lázat is.

Nem adhatnak vért itthon azok, akik legalább egy napot francia, osztrák, vagy román városokban jártakForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Zágrábban is megjelent a vírus

Egyébként déli szomszédunknál ismét felütötte a fejét a nyugat-nílusi láz. A veszélyes vírust egy 80 éves zágrábi nő szervezetében mutatták ki, akit jelenleg mesterséges lélegeztetés mellett agyvelőgyulladással kezelnek egy speciális klinikán. - Amikor megkaptuk a mintát, már az intenzív osztályon volt, jelenleg az állapota stabil - nyilatkozta a Jutarnji Vijesti című lapnak John Christian Kurolt biológus. A szakértő azt is elmondta, hogy a fertőzés általában enyhe tünetekkel jár, vannak azonban olyanok is, akiknél súlyosabb formát ölt, de ez csupán az esetek egy százalékára jellemző.