Népszavazáson döntenek a kurdok a függetlenségről

Vágólapra másolva!
Az észak-iraki Kurdisztán parlamentje pénteken egyetértett azzal, hogy a kurdok szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről. A parlamenti döntés a bagdadi vezetés, Irán és Törökország, valamint a nyugati országok azon aggodalmainak dacára született, hogy a népszavazás új konfliktusokat válthat ki a térségben.
Vágólapra másolva!

A 2015 óta első alkalommal összeült kurdisztáni törvényhozásban

a kurd képviselők elsöprő többsége támogatta a népszavazás megtartását.

A Rudau kurd televízió értesülései szerint a 111 fős parlament 68 tagja vett részt a szavazáson.

A jelen lévő képviselők közül 65-en támogatták a népszavazás megtartását. A Maszúd Barzani iraki kurd elnök vezette Kurdisztáni Demokrata Párttal (KDP) szemben álló, fő ellenzéki erő, a Gorran mozgalom bojkottálta a tanácskozást.

Törökország, Irán és Szíria sem örül a népszavazásnak

Az elfogadott előterjesztés értelmében egy helyi - függetlennek mondott - választási bizottságot bíztak meg a referendum lefolytatásával, nemcsak az autonóm Kurdisztán területén, de a vitatott térségekben, köztük a kirkuki kormányzóságban is.

A parlament a kurdisztáni regionális kormányzat székhelyén, Erbílben tanácskozik. Az ülés előtt Maszúd Barzani kizárta a függetlenségi népszavazás elhalasztását.

Recep Tayyip Erdogan török államfő az A Haber nevű török állami hírtelevíziónak nyilatkozva pénteken "nagyon rossznak" nevezte Barzani döntését. Hozzáfűzte: Törökország a török nemzetbiztonsági tanács és a kabinet szeptember 22-i ülését követően fogja közölni hivatalos álláspontját.

A bagdadi központi kormány mellett

Törökország, Irán és Szíria is erőteljesen ellenzi az iraki kurdok függetlenségét.

Ezek az országok főként attól tartanak, hogy ez erősítheti a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.