Észak-Korea megint rakétát lőtt Japán felé

Észak-Korea, rakéta, Dél-Korea
Dél-Korea, 2017. szeptember 15. A dél-koreai légierő által 2017. szeptember 15-én közreadott felvétel egy dél-koreai Hjunmu II rakéta kilövéséről egy ismeretlen dél-koreai helyszínen. Észak-Korea szeptember 15-én újabb rakétát bocsátott fel Phenjan egyik külső kerületéből keleti irányba. A még nem azonosított rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd a Csendes-óceánba csapódott. (MTI/EPA/Dél-koreai légierő)
Vágólapra másolva!
Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel Japán felé. A rakéta átrepült Hokkaido felett, majd a Csendes-óceánba csapódott. A japán kormány azt ígérte, megfelelő választ fognak adni Phenjan újabb lépésére.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki Phenjan egyik kerületéből keleti irányba, a rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett - jelentették péntekre virradóra a hírügynökségek.

A szigetország lakosságát felszólították a hatóságok, hogy menjenek az óvóhelyekre.

A Jonhap dél-koreai hírügynökség tette közzé először a hírt néhány perccel a rakéta kilövése után.

Ezt követően Tokióban is megerősítették az észak-koreai rakétafelbocsátás hírét, pontosítva, hogy a Hokkaidón fekvő Erimo városától kétezer kilométerre keletre csapódott a tengerbe.

3700 kilométeres hatótávolságú rakéta lehetett

A rakéta típusát még nem sikerült azonosítani, az első hírek szerint a dél-koreai katonai illetékesek az amerikaiakkal közösen vizsgálták az első percekben rendelkezésre álló információkat. Nem sokkal később dél-koreai katonai források a Jonhapnak elmondták:

körülbelül 3700 kilométeres hatótávolságú rakétáról van szó,

amely mintegy 770 kilométeres magasságban repült.

Egy dél-koreai Hjunmu II rakéta kilövése egy ismeretlen dél-koreai helyszínen Forrás: MTI/EPA/Dél-koreai légierő/Dél-Koreai Légierő

Két nagyobb japán légitársaság közölte, hogy az újabb észak-koreai rakétafelbocsátás nem befolyásolta sem a bel-, sem a külföldi légi járatok menetrendjét. A vasúti közlekedés azonban időlegesen szünetelt az ország északi és északkeleti körzeteiben.

Japán megfelelő választ fog adni

A japán kormány nem késlekedett azonnal határozottan elítélni az újabb észak-koreai ballisztikus rakétatesztet. Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára pénteki tokiói sajtóértekezletén elfogadhatatlannak nevezte az effajta cselekményeket.

Dél-koreai katonák harckocsikkal gyakorlatoznak a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Hangsúlyozta:

országa soha nem fogja eltűrni ezeket a sorozatos provokációkat,

és határozottan tiltakozik Phenjannál. Mint jelezte, a szigetország szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával és a többi érintett állammal, hogy sürgősen megfelelő választ adjon Phenjan újabb lépésére.

Phenjan soha nem látott pusztulással fenyeget

Észak-Korea már augusztus végén is kilőtt egy rakétát a szigetország felé, amely átrepült Japán északkeleti része felett, és a Csendes-óceánba csapódott.

Az újabb ballisztikus rakétafelbocsátásáról szóló híreket nézi egy férfi a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Szeptember 3-án pedig az észak-koreai állami média bejelentette, hogy

Erre válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn újabb szankciókat fogadott el a kommunista országgal szemben, és megtiltották az észak-koreai textilexportot, illetve felső határt szabtak a nyersolajimportnak.

Kedden a kommunista állam soha nem látott pusztulással fenyegette meg az Egyesült Államokat, válaszul újabb büntető intézkedésekre.