Szijjártó Péter: nem hagyjuk magukra a kárpátaljai magyarokat

Mohai Balázs, Magyar mindennapok Kárpátalján
Kijev elküldi az Európa Tanácsnak (ET) szakértői véleményezésre az új ukrán oktatási törvényt. A Kárpátalján készült fotón gyerekek imádkoznak hittanórán az egyik beregszászi iskolában.
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter szerint szégyenletes és gyalázatos, hogy a kisebbségek jogait durván megsérti az új ukrán oktatási törvény. Az ukránok ma bejelentették, hogy elküldik az Európa Tanácsnak szakértői véleményezésre a parlament által megszavazott törvényt, hogy a szervezet vizsgálja meg, sért-e nemzeti kisebbségi jogokat a jogszabály Korábban az ukrán minisztérium tisztségviselői tájékoztatást adtak a jogszabályról európai uniós országok, köztük Magyarország kijevi nagykövetének.  
Vágólapra másolva!

Nem hagyjuk magukra a Kárpátalján élő magyarokat, a végsőkig elmegyünk az őket érintő konfliktusban - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Mint mondta,

szégyenletes és gyalázatos, a kisebbségek jogait durván megsérti az ukrán oktatási törvény módosítása,

aminek az ügyében a bolgár, a román és a görög külügyminiszterrel közösen lépnek fel.

Ez világosan mutatja, hogy nem magyar-ukrán ügyről van szó - mondta Szijjártó Péter, aki hozzátette: kezdeményezik továbbá, hogy az uniós külügyminiszterek tanácsának októberi ülésén tűzzék napirendre a szeptember 5-én módosított ukrán oktatási törvény ügyét.

Közben Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter azt mondta,

elküldik az Európa Tanácsnak szakértői véleményezésre

a törvényt. Ezt azután jelentette be, hogy a külügyi és az oktatási minisztérium tisztségviselői tájékoztatást adtak a jogszabályról európai uniós országok, köztük Magyarország kijevi nagykövetének.

Lilija Hrinevics az MTI kijevi tudósítójának kérdésére válaszolva, hangot adott azon véleményének, amely szerint a törvénnyel szembeni heves tiltakozást Magyarországon az váltotta ki, hogy bírálói nem kellően ismerik a jogszabály tartalmát.

Kijev elküldi az Európa Tanácsnak (ET) szakértői véleményezésre az új ukrán oktatási törvényt.

A Kárpátalján készült fotón gyerekek imádkoznak hittanórán az egyik beregszászi iskolában.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az ukrán oktatási miniszter szerint a sokat bírált törvényben szó sincs arról, hogy magyar iskolákat zárnának be Kárpátalján, és arról sem, hogy a jövőben ezekben az oktatási intézményekben a diákok egyáltalán ne tanulhatnának magyarul.