Terrortámadás a londoni metróban

Vágólapra másolva!
A Scotland Yard terrorcselekménynek minősítette a londoni metróban pénteken történt robbanást. A detonáció egy metrókocsiban, London nyugati részén, a Parson's Green nevű megállónál történt. Az utasok hővel járó, robbanásszerű jelenségről számoltak be. A hivatalos közlések szerint az incidensben 22 ember sérült meg, egyikük sem súlyosan. A hatóságok hajtóvadászatot indítottak a feltételezett elkövető ellen.
Vágólapra másolva!

Egy fehér doboz robbant fel London nyugati részén, a Parson's Green nevű megállónál. Az utasok hővel járó, robbanásszerű jelenségről számoltak be. A médiában megjelent egy fotó egy zacskóba csomagolt, égő és füstölgő fehér műanyag dobozról. Rendőrségi források megerősítették, hogy

terrortámadás gyanújával nyomoznak.

Azt egyelőre nem tudja megmondani a rendőrség, hogy egy egyedülálló merénylőről, vagy pedig egy szervezetről van-e szó. A támadásban a Sky News szerint gyerekek is megsérültek.

A The Independent információi szerint Theresa May brit miniszterelnök délután a terrorellenes Cobra-csoport tagjaival folytat egyeztetést a londoni terrortámadásról.

Ez robbanhatott fel Forrás: AFP/@RRIGS/Ho

A beszámolók szerint néhányan égési sérüléseket szenvedtek az arcukon. A District metróvonalat részben lezárták, az állomást kiürítették.

A hivatalos közlések szerint az incidensben 22 ember sérült meg, egyikük sem súlyosan.

Hajtóvadászat

A hatóságok hajtóvadászatot indítottak a feltételezett elkövető ellen, és megpróbálnak minél több információit megtudni, hogy ki állhatott a merénylet mögött - írta a Skynews. A rendőrség egyelőre senkit sem vett őrizetbe. A hatóságok munkáját segítheti, hogy a bomba nem robbant föl teljesen.

Többen menekülés közben sérültek meg Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka péntek délutáni sajtótájékoztatóján közölte:

18 embert szállítottak kórházba, többségüket égési sérülésekkel,

de egyikük állapota sem súlyos. Rowley szerint házi készítésű szerkezet lépett működésbe a metrókocsiban. A Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának vezetője nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy őrizetbe vettek-e bárkit az incidenssel összefüggésben.

Brit sajtójelentések szerint a robbanást követően pánik tört ki a metróállomáson. Később fegyveres rendőrök érkeztek a helyszínre - derült ki a Telegraph cikkéből.

A metrón ültem, amikor hirtelen pánik tört ki, sokan sikoltoztak - számolt be a történtekről egy férfi. A Telegraph tudósítása szerint a férfi arról is beszélt, hogy egy nő közelről látta, amint a táska felrobban.

Londoni idő szerint reggel nyolc órakor történhetett a robbanás Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Sokan menekülés közben sérültek meg - olvasható a BBC tudósításában. Halálos áldozatokról sem a hivatalos bejelentések, sem a szemtanúk beszámolói sem szólnak.

A londoni tűzoltóság hat tűzoltóautót és ötven tűzoltót küldött a helyszínre.

A District metróvonalat a Parson's Green állomás és a vonal legnagyobb csomópontja, a több más metróvonalat és elágazást is kiszolgáló Earl's Court állomás között lezárták.

A District Line szolgálja ki a tenisztornáiról híres Wimbledon városrészt is. Az incidens Wimbledontól négymegállónyira, a belváros felé vezető vonalon történt a reggeli csúcsforgalomban.
A 400 kilométeres, tizenkét fővonalból és számtalan elágazásból álló londoni metróhálózat többi vonalán péntek délelőtt zavartalan volt a forgalom.

Nyugalomra intett a külügyminiszter

Boris Johnson brit külügyminiszter nyugalomra szólított fel mindenkit. Egyelőre nem kívánt belemenni semmilyen spekulációba a robbanást illetően. Természetesen amint pontos információk lesznek a történtekről, akkor arról tájékoztatják a közvéleményt - mondta a külügyminiszter a Sky Newsnak.

Sadiq Kahn, London főpolgármestere a terrortámadás után azt mondta, hogy

mélységesen elítéli ezeket a cselekményeket.

Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, és nem hagyjuk, hogy a hasonló esetek lerombolják a mi életmódunkat - tette hozzá.

A Sun által közölt fénykép szerint egyértelműnek tűnik, hogy valamilyen robbanószerkezet léphetett működésbe a vonaton a Parson's Green megállónál.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Ezt mondta korábban a londoni főpolgármester

Az eset után hamar elkészült az első mém is. Ezen az látható, hogy Sadiq Kahn, London munkáspárti, muszlim polgármestere azt mondja, hogy a "nagyvárosok mindennapi életéhez hozzátartozik, hogy a tömegközlekedési eszközökön labdabombák robbannak".

A mém előzménye, hogy a városvezető a 2016. szeptember 22-i New York-i robbantások után azt mondta, hogy

emiatt arra kéri a város polgárait, hogy figyeljenek a rájuk fenyegető veszélyre. Minden egyes nagyvárosának fel kell készülnie az efféle dolgokra, még akkor is, amikor az emberek a legkevésbé számítanak rá - tette hozzá.

12 éve volt a legnagyobb merénylet

Legutóbb 2005. július 7-én történt súlyos incidens a londoni metróban: akkor három öngyilkos merénylő három metrószerelvényt, negyedik társuk egy londoni városi buszt robbantott fel.

Abban a merényletsorozatban 52-en meghaltak,

a sérültek száma meghaladta a hétszázat. A 2005-ös merénylet után a teljes londoni metróhálózatot azonnal lezárták.

A pénteki incidens március vége óta az ötödik terrorcselekmény Nagy-Britanniában.

Március 22-én egy magányos támadó bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette.

Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt.

A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.

Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott,

22 embert, köztük hét gyermeket megölve.

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt.

Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

Néhány nappal később egy angol férfi furgonjával az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott.

A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba vittek.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben.