Tombol a terror Európában: robbantás a londoni metróban, késes terror Párizsban

Sebesült nőt kísér egy rendőr a kelet-nyugati irányban közlekedő District Line metróvonal Parsons Green nevű állomásánál, miután az egyik metrókocsiban vélhetően házi készítésű bomba robbant.
Vágólapra másolva!
Terrortámadás történt a londoni metróban pénteken reggel. Egy fehér műanyag vödörbe rejtett házi készítésű bomba robbant, a The Sun hírportál egyik fotóján az is látszik, ahogy a vödörből kábelek lógnak ki. Délután kettőkor Theresa May kormányfő vezetésével összeült a COBRA nevű brit válságkezelési bizottság. A brit miniszterelnök az ülést követően bejelentette, hogy nem változik a nagy-britanniai terrorkészültség szintje. Donald Trump amerikai elnök elítélte az újabb londoni terrorcselekményt, és "proaktív" lépéseket szorgalmazott, így például az internet terrorista csoportok általi használatának szigorúbb ellenőrzését.  Nem sokkal a londoni esemény előtt egy muszlim terrorista egy terrorellenes katonai alakulat tagjára támadt Párizsban. Cikkünk frissül.
Vágólapra másolva!

A párizsi terrortámadásról szóló cikkünket itt, a londonit itt olvashatja.

Párizs, reggel 6:30

Párizs központjában reggel fél hét körül támadt egy késsel felfegyverzett férfi a járőröző katonára, aki pillanatok alatt lefegyverezte a támadót, így nem sérült meg senki.

Párizs központjában egy járőröző katonára támadt késsel egy muszlim férfi. Képünk illusztráció. Forrás: AFP/Ludovic Marin

A francia rendőrség közlése szerint a muszlim férfi Alahhal kapcsolatban mondott valamit, amikor a katonára vetette magát. Rádiós források szerint azt kiabálta, "Dögölj meg Allahért!", majd az iszlám államról prédikált. Hivatalos források szerint a férfiról a rendőrség semmit nem tud, mivel nem állt megfigyelés alatt.

London, reggel 9:00 óra körül

A londoni mentőszolgálatot magyar idő szerint reggel pár perccel 9 után riasztották, hogy robbanás történt London nyugati részén az egyik metrókocsiban, a kelet-nyugati irányban közlekedő District Line metróvonalon közlekedő szerelvényen, a Parson's Green nevű állomásnál.

A The Sun Facebook-posztjához csatolt fotóból kivehető, hogy egy házi készítésű bombáról van szó.

A londoni metrókocsiban egy festékesvödörben robbant egy bomba reggel 9 után Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az utasok hővel járó, robbanásszerű jelenségről számoltak be. A médiában megjelent egy fotó egy

zacskóba csomagolt, égő és füstölgő fehér műanyag dobozról.

A beszámolók szerint többen égési sérüléseket szenvedtek az arcukon.

Az angol állami egészségügyi szolgálat, az NHS England szerint a reggeli robbanás után huszonkilenc embert kezeltek kórházban. Nyolc ember már haza engedtek, de huszonegyet bent tartanak további kezelés miatt. A londoni mentőszolgálat 19 embert szállított kórházba, a többiek maguk jelentkeztek - közölte az angol állami egészségügyi szolgálat, az NHS England szerint - írta meg a BBC.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka sajtótájékoztatón közölte:

a kórházba szállított emberek többsége égési sérüléseket szenvedett,

de egyikük állapota sem súlyos. Többen akkor szenvedtek könnyebb zúzódásos, horzsolásos sérüléseket, amikor a tömeg pánikszerűen igyekezett elhagyni a kis területű állomást a szűk lépcsőkön.

Sebesült nőt kísér egy rendőr a kelet-nyugati irányban közlekedő District Line metróvonal Parsons Green nevű állomásánál Forrás: MTI/AP/Dominic Lipinski

Házi készítésű szerkezet robbant a metrókocsiban. A Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának vezetője viszont nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy őrizetbe vettek-e bárkit az incidenssel összefüggésben.

A metrókocsiban történt robbanásban többen égési sérüléseket szenvedtek az arcukon Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

Neil Basu, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora nem sokkal Rowley sajtótájékoztatója előtt terrorcselekménynek nyilvánította a történteket. Hivatalos közleményében ugyanakkor nem robbanásról, hanem tűzről szólt, és hangsúlyozta, hogy egyelőre nem ismert a metrószerelvényen támadt tűz oka.

Basu nyilatkozata szerint az incidens vizsgálatát a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vezeti.

A Scotland Yard terrorcselekményként kezeli a robbantást Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A District metróvonalat részben lezárták, az állomást kiürítették.

A londoni metrórobbantásban 29-en sérültek meg, köztük gyerekek is Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

Péntek délután kettőkor Theresa May kormányfő vezetésével összeült a COBRA nevű brit válságkezelési bizottság - tudatta a brit miniszterelnöki hivatal.

- idézi a brit kormányfőt a hivatala által kiadott közlemény.

Theresa May a válságkezelési bizottság ülése után azt mondta:

a Nagy-Britanniában érvényes riasztási készültség a második legmagasabb szinten marad, amely súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint változatlanul jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.

Nem változik a nagy-britanniai terrorkészültség szintje. Forrás: MTI/AP/Dominic Lipinski

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

" - írta hajnali Twitter-üzenetében Donald Trump.

- hangsúlyozta Donald Trump