Baszkok tüntettek a katalán függetlenségért

Vágólapra másolva!
Katalánok és baszkok kölcsönösen támogatják egymás minél nagyobb autonómiára irányuló, sőt függetlenségi törekvéseit. A madridi alkotmánybíróság már előre érvénytelennek nyilvánította a katalán kormány által október 1-jére kiírt függetlenségi népszavazást. Az alkotmánybíróság döntése ellen tüntettek Baszkföld fővárosa, Bilbao utcáin.
Vágólapra másolva!

Spanyolországban két olyan kisebbség van, amelyeknek erősek a függetlenségi törekvései: a katalánok és a baszkok. Baszkföldön sokáig az ETA szeparatista terrorszervezet fegyveres akciókkal és merényletekkel akarta elérni a függetlenséget. 2017 márciusában a hosszú ideje már passzív ETA végleg felszámolta utolsó titkos fegyverraktárait és bejelentette megszűnését. Baszkföld mint Spanyolország egyik régiója széleskörű autonómiát élvez, de a baszkok közül sokan gondolják, hogy szeretnének elszakadni Spanyolországtól egyrészt nemzeti büszkeségből, másrészt gazdasági okokból, mert fejlett iparú, gazdag országrészről van szó.

Bilbaóban a tüntetés jelszava a "demokrácia" volt: önrendelkezés katalánoknak és baszkoknak egyaránt Forrás: MTI

Katalónia szintén széleskörű autonómiát kapott, de újra és újra előkerül az önálló katalán állam megteremtésének kérdése. A katalán kormány október 1-jére népszavazást hirdetett meg a függetlenségről, és az összes madridi hatóság tiltakozása ellenére kitart szándéka mellett. A baszkok nem élnek egy tömbben (még Franciaországban is él belőlük negyedmillió), ezért valószínűtlen, hogy sikeres lehetne számukra egy függetlenségi népszavazás. Ennek ellenére kiállnak a katalánok próbálkozása mellett.

A tömeg feje felett katalán és baszk zászlók lobogtak Forrás: MTI

A Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazás támogatói nagy tömegben tüntettek Bilbaóban. A demonstráció résztvevői a spanyol alkotmánybíróság döntése ellen tiltakoznak, amellyel felfüggesztették a Spanyolországtól való elszakadásról szóló október 1-jére kiírt katalán függetlenségi népszavazást. A katalán kormány annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított.