Egyiptomban halálra ítéltek hét embert

James Foley lefejezése iszlám állam szíria
Vágólapra másolva!
Hét embert ítélt halálra szombaton az egyiptomi igazságszolgáltatás az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozás vádjával és huszonegy kopt keresztény líbiai lefejezésében való bűnrészességük miatt.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam Líbiában is jelentős területet tart ellenőrzése alatt: a szomszédos Egyiptom kormányát, és különösen az egyiptomi kopt keresztényeket ellenségének tekinti. 2015 februárjában egy videofelvételt tettek közzé, amely huszonegy egyiptomi kopt keresztény lefejezését mutatta be. Megtorlásul Egyiptom légitámadást intézett a dzsihadisták líbiai állásai ellen. A szombaton elítélt hét egyiptomi állampolgár közül háromra távollétében mondták ki az ítéletet.

Az Iszlám Állam gyakori módszere az elrettentésül videóra vett lefejezés. Forrás: Origo

Mind a hét elítéltet azzal vádolják, hogy az északnyugat-egyiptomi Marsza Matrúh tartományban működő terrorista sejthez tartoztak, és merényletek elkövetésére készültek, miután a dzsihadisták líbiai és szíriai táboraiban kiképzést kaptak. A halálos ítéletet a törvény értelmében az egyiptomi főmuftinak is be kell nyújtani, akinek a véleménye konzultatív jellegű.

Az egyiptomi kopt keresztény Szent György-templomban pokolgép robbant a virágvasárnapi istentisztelet alatt. Huszonhat ember életét vesztette, hetvenegy megsebesült. Forrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Májusban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök figyelmeztetett, hogy a dzsihadisták szíriai területeik elvesztése után valószínűleg Líbiába és az egyiptomi Sínai-félszigetre települnek át. Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013-ban történt megbuktatása óta Egyiptomban a dzsihadisták számos terrortámadást követtek el, elsősorban a Sínai-félsziget északi részében, ahol egyre gyakoribbak a rendvédelmi szervek elleni merényletek. A radikális iszlamista szervezet több véres támadást hajtott végre a kopt keresztény kisebbség ellen is.