Téglával dobálták a rendőröket a tüntetők Saint Louisban

Vágólapra másolva!
Két rendőrtisztet kórházba szállítottak, miután a tüntetők téglákkal dobálták meg őket a Missouri amerikai szövetségi állambeli St. Louisban. Az egyik tiszt sérülése súlyos.
Vágólapra másolva!

St. Louisban azért vonultak utcára több százan, mert a bíróság felmentett egy fekete fiatalt agyonlövő volt rendőrt. A tüntetők becsengettek Lyda Krewson demokrata polgármesterhez, majd betörték házának egyik ablakát, és vörös festéket öntöttek az épületre.

A rendőrség könnygázzal próbálta meg feloszlatni a tiltakozókat, akik üvegekkel és kövekkel dobálták meg őket. A hatóságok tizenhárom embert állítottak elő.

A bíróság pénteken felmentette a gyilkosság vádja alól Jason Stockley volt rendőrtisztet, aki még 2011-ben egy rendőri intézkedés során agyonlőtte a 24 esztendős Anthony Lamar Smith-t. A 36 éves rendőr fehér bőrű, áldozata afroamerikai volt.

Stockley ügyvédje azzal érvelt, hogy védence önvédelemből cselekedett.

A helyi fekete közösség vezetői szintén hitetlenkedve fogadták a bírói döntést. "Szomorú vagyok és sebzett" - mondta egy interjúban a szintén afroamerikai Clinton Stancil tiszteletes, aki szerint mindazonáltal "erre a döntésre számítani is lehetett". A tiszteletes hangsúlyozta, hogy "Ferguson óta semmi előrelépés nem történt, a rendőrök változatlanul büntetlenül gyilkolhatnak".

A szintén Missouriban lévő Ferguson városában 2014 augusztusában a szintén afroamerikai Michael Brown fegyvertelen tinédzsert lőtte agyon egy fehér rendőr, Darren Wilson. A rendőr ellen vádat sem emeltek, mire a városban véres összecsapásokba torkolló tüntetések kezdődtek, és az Egyesült Államok több nagyvárosán tüntetéshullám söpört végig.