Nyolcan meghaltak a Romániában pusztító óriási vihar miatt

Románia, vihar
Temesvár, 2017. szeptember 17. Tűzoltók dolgoznak egy személyautóra dőlt oszlop eltávolításán Temesváron 2017. szeptember 17-én. Ítéletidő söpört végig a nap folyamán a Bánság romániai részén, ketten Temesváron, ketten pedig a tőle harminc kilométernyire lévő Buziásfürdőn vesztették életüket, tizenketten pedig megsérültek. (MTI/AP/Cornel Putan)
Vágólapra másolva!
A vasárnapi vihar elsősorban a bánsági és erdélyi megyékben pusztított, de Ukrajnát sem kímélte.
Vágólapra másolva!

Temes megyében öt, Beszterce megyében kettő, Arad megyében pedig egy ember halt meg, akiket

kicsavart fák, leszakadt reklámtáblák és háztetők ütöttek agyon.

A román országos katasztrófavédelmi felügyelőség szerint továbbá 137 ember sérült meg a vasárnap délutáni és esti viharokban.

Temesvárnál a városba érkezőket köszöntő tábla egy autóra esett, a sofőr meghalt.

Autóra dőlt egy oszlop Temesvárnál Forrás: MTI/AP/Cornel Putan

A felügyelőség közlése szerint országosan 137 épület tetőszerkezetét rongálta meg a vihar, mely 290 fát döntött utakra, autókra. Az úttestre dőlt fák miatt 12 országúton és hat megyei úton szünetelt több-kevesebb ideig a forgalom.

A vasúti pályát 42 szakaszon zárták el

a sínekre zuhant fák.

A rendkívül erős szél a villanyhálózatban is nagy károkat okozott, 568 település maradt teljesen vagy részben áram nélkül. Temes, Bihar, Arad és Kolozs megye 42 iskolában nincs hétfőn tanítás a viharkárok miatt.

A Temes megyei Igazfalva református

templom tornyát is elvitte a vihar.

Ítéletidő söpört végig vasárnap Románián Forrás: MTI/AP/Cornel Putan

A Szilágy megyei Vaskapun (Poarta Salajului) egy 17. században épült ortodox fatemplom tornyát a szél rádöntötte a tetőszerkezetre, súlyosan károsítva a műemléket. Az erős szél a Szilágy megyei Zsibón és a Kolozs megyei Sztánán is megbontotta a református templom tetőszerkezetét.

Ukrajnát sem kímélte a vihar

A vihar miatt közel

500 településen szakadt meg az áramellátás

Ukrajnában. A vihar fákat csavart ki, háztetőkben és gépkocsikban tett kárt, hirdetőtáblákat sodort el. Sérültekről egyelőre nem érkezett hír.

Kárpátalján, Kőrösmező településen egy kórház tetőszerkezete sérült meg; a megyében húsz fa dőlt ki a viharban. Csernyivci megyében egy bevásárlóközpont és

egy iskola tetőszerkezetében tett kárt

az ítéletidő, 50 fát csavart ki a szélvihar.

Hmelnickij megyében 187 településen szakadt meg az áramellátás, Ternopil megyében 114, Csernyivci és Ivano-Frankivszk megyékben 73, illetve 70, Kárpátalján pedig 33 településen. Az áramszolgáltatás helyreállításán jelenleg 71 brigád, összesen 186 szakember dolgozik.