Nem sikerült csörgőkígyót grillezni

csörgőkígyó
Speckled rattlesnake (Crotalus mitchellii) in captivity, Arizona Sonora Desert Museum, Tucson, Arizona, United States of America, North America
Vágólapra másolva!
Egy születésnapi buli kis híján tragédiába torkollt. Az arizonai Coolridge-ben egy csörgőkígyó jelent meg a kerti partyn, ami arrafelé nem ritkaság. Ahelyett, hogy minél gyorsabban megszabadultak volna az állattól, a házigazda fényképekhez kezdett pózolni vele és azzal viccelődött, hogy milyen finom grillétel lesz belőle. A csörgőkígyó egymás után kétszer is megmarta, és csak az megmentette meg a felelőtlen férfi életét, hogy gyors és szakszerű orvosi segítséget kapott.
Vágólapra másolva!

A 48 éves Victor Pratt családjával az arizonai Coolridge-ben él, Phoenixtől száz kilométerre délkeletre. Egyik gyermekének születésnapját grillpartyval ünnepelték, ahol jelen voltak a család barátai is. Ahogy a USA Today beszámol róla, Victor Pratt bátorságát fitogtatva akarta szórakoztatni a társaságot, de a csörgőkígyó gyorsabb volt nála. Arizonában nem tekinthető kivételes esetnek, hogy csörgőkígyó téved valakinek a kertjébe, de mivel ezek az állatok nem vadásznak az emberre, az a helyes eljárás, ha megvárják, amíg magától távozik a betolakodó.

Állítása szerint Victor Pratt nem először fogott már meg puszta kézzel csörgőkígyót. Amikor észrevette a kerti party új „vendégét", elkapta a farkát és a nyakát. Úgy érezte, stabilan fogja a kígyót és vidáman pózolt vele a mobiltelefonjaikkal fényképező vendégeknek. Azzal viccelődött, hogy a kerti grillen fogja megsütni a csörgőkígyót, ami viszont kiszabadította magát a férfi markából és villám gyorsan kétszer megharapta: egyszer az arcán, egyszer a nyakán. A családtagok azonnal kórházba vitték Victor Prattet, aki az életét köszönheti a gyors orvosi beavatkozásnak.

A csörgőkígyó mérge gyorsan képes embert ölni Forrás: AFP/James Hager

A helyi kórházban ellenszérumot kapott, és a légcsövébe vezetett csővel biztosították, hogy ne fulladjon meg. A csörgőkígyó mérge ugyanis bénulást, zsibbadást és duzzanatot okoz a harapás helyén, ezért különösen veszélyes, ha valakinek a nyakába mar bele. Amint a közvetlen életveszély elhárult, az öntudatlan állapotban lévő Victor Prattet Phoenixbe szállították, ahol a Banner Egyetemi Kórház specializálódott a kígyómarás kezelésére, évente átlagosan hetven esetet látnak el. Mint azt dr. Steven Curry, a kórház toxikológiai osztályának vezetője elmondta, a harapás után már másodpercekkel belekerül a véráramba a kígyóméreg. Akit csörgőkígyó mar meg, az akkor maradhat életben, ha 15, de maximum 30 percen belül kórházi ellátást kap. Sok tévhit van a kígyómarással kapcsolatban. Hogy nem szabad mozognia az áldozatnak, hogy jéggel kell hűteni a sebet, és hogy mély bevágást kell ejteni a harapásnál és a sebből kiszívni a vért. Victor Pratt tudta, hogy a házilagos módszerek nem segítenek, gyorsan kórházba került és így is öt napig feküdt öntudatlan állapotban mialatt huszonhat adag ellenszérumot kapott.

A csörgőkígyó azért rázza a farka végén található csont "csörgőket", hogy mindenkit figyelmeztessen rá: térjen ki az útjából Forrás: AFP/DPA/Ronald Wittek

Amikor a Fox News-nak nyilatkozott, már közel sem volt olyan vidám, mint a születésnapi bulin készült képeken. Azt mondta, semmire sem emlékszik az elmúlt öt napból, és jól látható, hogy a kígyómarás helyén milyen hatalmas duzzanat van még ennyi idő elteltével is. Victor Pratt hálás az orvosoknak, hogy megmentették az életét, és örökre megfogadta, hogy egy ujjal sem fog csörgőkígyóhoz nyúlni.

Magyarországon júliusban harapott meg egy férfit illegálisan tartott csörgőkígyója a Heves megyei Felsőtárkányban. A budapesti Állatkerttől kapott ellenszérummal mentették meg az életét. Neki nem kell fogadkoznia, hogy máskor óvatosabb lesz, mert csörgőkígyót tilos háziállatként tartani: az állatot elkobozták tőle és még büntetésre is számíthat.