Halálos áldozata van a Maria hurrikánnak

2017.09.19. 21:36

Legalább egy ember meghalt és két ember eltűnt annak nyomán, hogy a Maria névre keresztelt hurrikán kedden végigsöpört a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén a Karib-térségben.

A francia kormány guadeloupe-i képviselői szerint

a férfi halálát egy kidőlt fa okozta.

A férfi figyelmen kívül hagyta a helyi hatóságok felszólítását, amely szerint lehetőleg senki se menjen ki az utcára a vihar idejére.

A mintegy 400 ezer lakosú sziget háztartásainak közel 40 százaléka maradt áram nélkül az átvonuló felhőörvény miatt.

A karib-tengeri Kis-Antillákhoz tartozó másik francia szigeten, Martinique-n a helyi polgári védelem adatai szerint a trópusi ciklon átvonulása közben ketten könnyebben megsérültek és kisebb anyagi károk keletkeztek. A 386 ezer lakosú sziget mintegy 25 ezer háztartása maradt ház nélkül.

Martinique szigetén a hatóságok korábban kijárási tilalmat rendeltek el, árhullám veszélyére figyelmeztették a településeket, és válságkészültségbe helyeztek több száz tűzoltót, rendőrt, csendőrt és katonát.

Guadeloupe szigetén pedig elrendelték a hurrikán által veszélyeztetett települések evakuálását, árvizek, árhullámok és földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetve a lakosságot.

Az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) közlése szerint az ötös fokozatra erősödött vihar rendkívül veszélyes hurrikánná fejlődött, óránként 260 kilométeres sebességű széllel és még ennél is erősebb széllökésekkel. A hurrikánközpont az első jelentés után másfél órával kiadott még egy közleményt, amelyben "potenciálisan katasztrofálisnak" nevezte a hurrikánt.

Az óránként 260 kilométeres sebességű széllel "száguldó" Maria hurrikán jelenleg óránként 20 kilométeres sebességgel nyugat-délnyugat irányban halad a brit Virgin-szigetek és Puerto Rico felé.

Az NHC kedd este azt jelentette, hogy a hurrikán még tovább erősödött.