Több tucat ember meghalt egy nagy erejű földrengésben Mexikóban

Mexikóváros, 2017. szeptember 19. Megrongálódott épület Mexikóvárosban 2017. szeptember 19-én, miután 7,1 erősségű földrengés volt Mexikó déli részén. (MTI/AP/Rebecca Blackwell)
Vágólapra másolva!
Nagy erejű - 7,1-es erősségű - földrengés rázta meg kedden Mexikó déli részét - közölte az amerikai földtani intézet, az USGS. Legalább 119-en meghaltak. Több épület is összedőlt, a fővárosban toronyházak omlottak le, sokan rekedhettek a romok alatt.
Vágólapra másolva!

A földrengés epicentruma a Puebla szövetségi állambeli Atencingo településtől 8 kilométerre délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben volt - közölte az USGS.

Mexikóváros, 2017. szeptember 19. Forrás: MTI/AP/Rebecca Blackwell

A rengést a fővárosban, Mexikóvárosban is érezni lehetett. A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a fővárosban az emberek több helyen az épületekből az utcákra menekültek.

A földrengésben legalább 119 ember meghalt.

Graco Ramírez kormányzó azt mondta, egyedül a Mexikóvárostól délre eső Morelos szövetségi államban legalább 54 ember halt meg.

A mexikói fővárosban a híradások szerint több épület is összeomlott.

Enrique Pena Nieto elnök azt mondta, a főváros Mexikóvárosban 27 épület omlott le részben vagy egészben, a mentésben civilek ezrei vesznek részt.

A Függetlenség Angyala emlékmű környékén leállt a forgalom.

Felfüggesztették a légiközlekedést, és evakuálták az épületeket, az iskolákban beszüntették a tanítást. A polgári védelem egyik vezetője szerint

Mexikóvárosban több épületben tűz ütött ki, emberek rekedtek az épületekben.

Mexikóban a kórházakból is az utcára menekítették a betegeket.

Mexikóváros, 2017. szeptember 19. Forrás: MTI/EPA/EFE/José Mendez

A mexikói tőzsde bejelentette, hogy felfüggeszti a kereskedést a földrengés miatt - írja az RT News.

A mexikói kormány felszólította a lakosokat, hogy hagyják el házaikat. Miguel Osorio belügyminiszter arra hívta fel a lakosságot, hogy tartsák be a polgári védelem utasításait.

Enrique Pena Nieto államfő helyi idő szerint kedd délutánra összehívta a nemzeti katasztrófa-elhárítási tanács ülését, hogy értékeljék a helyzetet és intézkedéseket hozzanak.

A Pemex mexikói állami kőolajipari vállalat bejelentette, hogy biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a létesítményeiben.

Mexikóváros, 2017. szeptember 19. Forrás: MTI/AP/Rebecca Blackwell


Szeptember 7-én szintén nagy erejű - 8,2-es - földrengés történt, 1932 óta a legerősebb az országban, a földmozgásnak 98 halálos áldozata voltt Oaxaca, Chiapas és Tabasco szövetségi államokban.

Az AFP francia hírügynökség arra emlékeztetett, hogy a mostani földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, akkor több ezren vesztették életüket.