Közel százan haltak meg iszlamista csoportok elleni támadásokban

Vágólapra másolva!
Egy nap alatt legalább 94 ember meghalt a szíriai kormányerők és az iszlamista csoportok közötti összecsapásokban Hama és Idlíb tartományokban - jelentette szerdán a szíriai háború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja, az OSDH.
Vágólapra másolva!

Az összecsapások az után törtek ki, hogy az iszlamista csoportok nagyszabású támadást indítottak a kormányerők kezén lévő területek ellen a középnyugat-szíriai Hama tartomány északi és a vele határos, az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány déli részén.

Az OSDH jelentése szerint a halottak között van kilenc civil is,

ők a két tartomány több különböző részét ért szíriai és orosz légicsapásokban haltak meg.

340 légitámadást indítottak a két tartományba

A londoni székhelyű emigráns szervezet beszámolója szerint kedd óta mintegy 340 légitámadást indítottak a két tartomány mintegy 30 különböző része ellen az említett harci repülőgépek.

Az iszlamista csoportok legalább 54 tagja meghalt, a kormányerők pedig 31 katonájukat vesztették el a harcokban.

A civil szervezet jelentése szerint az offenzívában több fegyveres csoport is képviselteti magát. Részt vesz benne a Tahrír es-Sám iszlamista fegyveres koalíció, élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoporttal, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként volt ismert.

A fegyveres csoport tavaly szakított a nemzetközi terrorhálózattal, ezután nevet változtatott.

Az Iszlám Állam segélykonvojra támadt

Nyugat-Szíria éveken át a polgárháború által leginkább sújtott térség volt, és a területre vonatkozóan kötött tűzszünetne köszönhetően a szíriai kormányerők és szövetségeseik hatékonyabban tudták felvenni a harcot az Iszlám Állam terrorszervezettel az ország keleti részén, ahol jelenleg Deir-ez-Zór térségében folynak a harcok.

Időközben a szíriai kormányerőket támogató Hezbollah libanoni síita szervezethez közeli al-Manar hírtelevízió beszámolt arról, hogy

az Iszlám Állam harcosai aknavetőkkel lőtték a szíriai hadsereg által nemrég visszafoglalt kelet-szíriai Deir-ez-Zór városába tartó egyik iráni segélykonvojt.

A támadásokban egy ember megsebesült és egyéb anyagi károk is keletkeztek, de a több mint 1000 tonnányi segélyt szállító konvoj nem szenvedett károkat.