A német belügyminiszter szerint szükséges a belső határellenőrzés

Thomas de Maizière teherautó, karácsonyi vásár, Berlin, merénylet, halálos merénylet
German Interior Minister Thomas de Maiziere speaks during a press conference on December 20, 2016 in Berlin following a terrorist attack the killing of 12 people when a speeding lorry cut a bloody swathe through a Berlin Christmas market. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint az EU által kijelölt novemberi határidő után sem szabad kivezetni a határellenőrzéseket a schengeni övezetben. Az intézkedést migrációs válság miatt állították vissza ideiglenesen 2015-ben.
Vágólapra másolva!

Thomas de Maiziere azt mondta, a belső határokon egészen addig szükség lesz ellenőrzésekre, amíg a külső határok védelme "igazán megbízhatóan működik" majd. Erre nemcsak a menedékkérők beáramlása miatt van szükség, hanem elsősorban biztonsági okokból.
A külső határok védelmében ugyan sikerült előrelépni, "de ez még nem elég", ezért a belső határellenőrzés visszavonására egyelőre nincs lehetőség − mondta a német belügyminiszter.

Az Európai Bizottság ellenzi a német terveket, novembertől kivezetné a belső határellenőrzést, és más módszerek alkalmazását, például a határok térségében futó autópályák rendőri ellenőrzésének erősítését javasolja.

Azonban Thomas de Maiziere szerint Németországnak sikerül majd ismét megszereznie az engedélyt a határellenőrzés folytatására. "Már régóta tárgyalunk erről európai partnereinkkel és az Unióval, és tapasztalható elmozdulás a bizottság álláspontjában" − mondta a miniszter.

Az Európai Bizottság májusban azt javasolta, hogy Ausztria, Dánia, Németország, Svédország és Norvégia már csak novemberig tartsa fenn az ideiglenesen visszaállított belső határellenőrzést, és ezután mindenki térjen vissza a schengeni rendszer rendes, belső határellenőrzés nélküli működéséhez.

Forrás: AFP/John Macdougall

A brüsszeli testület májusi állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy "alternatív intézkedéseket" kell bevezetni, hogy a határok ellenőrzése nélkül is fenntartható legyen az addig elért biztonsági szint. Ezek között a határtérségben végzett arányos rendőrségi ellenőrzéseket és a nemzetközi együttműködés erősítését említették.