Folytatódik a mexikói iszonyat: megjósolhatatlan, mennyien rekedtek az épületek alá

Horizontal Rescuers look for survivors in a multistory building flattened by a powerful quake in Mexico City on September 19, 2017.
A devastating quake in Mexico on Tuesday killed more than 100 people, according to official tallies, with a preliminary 30
Ahol a gépek nem férnek el, kézzel kell mozgatni a romokat
Vágólapra másolva!
Nagy erejű földrengés rázta meg kedden Mexikó középső részét. A helyi idő szerint kora délután bekövetkezett, 7,1-es erősségű földmozgás épületek tucatjait döntötte romba a sokmilliós mexikói fővárosban, és a polgári védelem vezetője, Luis Felipe Fuente közlése szerint késő estig országosan 150-re emelkedett a halálos áldozatok száma, de a Milenio tévé legutóbbi híradásában már 204 halálos áldozatról adott hírt.
Vágólapra másolva!

A legtöbb halálos áldozatot Mexikóvárosból jelentették, ahol mentők százai az éjszaka is

folytatják a kutatást a romok között

rekedt esetleges túlélők után, s a mentésben civilek százai is részt vesznek.

Ahol a gépek nem férnek el, kézzel kell mozgatni a romokat Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Toronyházak omlottak le

Miguel Ángel Mancera mexikóvárosi polgármester arról számolt be, hogy 44 épület, köztük több toronyház súlyosan megrongálódott vagy leomlott. A városban jelentős gázszivárgások voltak és tüzek is keletkeztek. A leomlott épületek között

számos lakótömb mellett egy óvodát is magába foglaló iskolaépület, egy gyár és egy szupermarket is van.

Enrique Pena Nieto elnök felkereste szerdára virradóra az összeomlott iskola környékét, és azt mondta újságíróknak, hogy

eddig 22 holttestet emeltek ki

az épület romaji alól, közülük ketten felnőttek, a többiek gyerekek. Az államfő szerint még harminc eltűnt gyereket keresnek. Miguel Ángel Osorio Chong belügyminiszter elmondta, hogy a mentők az adott helyzetben nem tudnak munkagépeket bevetni, s puszta kézzel és lapátokkal kutatnak a törmelék között.

Kártyavárként dőltek össze az épületek Forrás: AFP//Ronaldo Schemidt

Összeült a válságtanács

Enrique Pena Nieto elnök összehívta az országos válságtanácsot, és helikopterről szemlélte meg a katasztrófa következményeit. Az elnök elrendelte, hogy áramfejlesztőkkel segítsék a mentési munkák éjszakai folytatását. A rengés okozta károk miatt két börtönt és egy kórházat ki kellett üríteni. A főváros nemzetközi repülőterét lezárták.

Tovább nőhet az áldozatok száma

A helyi kormányzat szerint a fővárosban eddig 49 halottat találtak, de várhatóan tovább nő az áldozatok száma. A Mexikóvárostól délre eső Morelos szövetségi állam kormányzója 55 ember haláláról számolt be. A délkeletre eső Puebla államból, ahol a rengés epicentruma volt, eddig 32 halálos áldozatról adtak hírt, a fővárost körülvevő Mexikó államban pedig legalább 9 halottról tudnak. A CFE országos áramszolgáltató cég közlése szerint a károk miatt 3,8 millió fogyasztójuk maradt áram nélkül.

3,8 millióan maradtak áram nélkül Forrás: AFP/Yuri Cortez

Egy hónapon belül másodszor

Mexikót egy hónapon belül másodszorra rázta meg nagy erejű földrengés. Szeptember 7-én az ország déli részén legalább 98 ember halálát okozta az akkori földmozgás.

51 kilométeres mélységben

A keddi természeti csapás epicentruma a Puebla szövetségi állambeli Raboso település közelében volt, a fővárostól mintegy 120 kilométerre délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben - közölte az amerikai földtani intézet (USGS). Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben reagált a katasztrófára, együttérzéséről biztosítva Mexikóváros népét, és segítséget ajánlva. Mexikóváros a föld egyik legnépesebb metropolisza, amelynek az elővárosokkal együtt mintegy 20 millió lakosa van.

Tízezrek menekültek az utcákra Forrás: AFP/Victor Cruz

Katasztrófa-elhárítási gyakorlatokat tartottak

A keddi földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, az akkori 8-as erősségű rengés következtében mintegy tízezren vesztették életüket. Az évfordulón a Reuters hírügynökség jelentése szerint mexikóiak ezrei vettek éppen részt a minden év szeptember 19-én szokásos katasztrófaelhárítási gyakorlatokon.