Új útvonalakat alakítanak ki az embercsempészek a Balkánon

olaszországi migránsválság
Olasz rendőrök a milánói központi pályaudvar környékén időző migránsokat ellenőriznek. A balkáni migrációs útvonalon jelenleg is 60-80 ezer migráns tartózkodik.
Vágólapra másolva!
Az embercsempészek új útvonalakat építenek ki a balkáni térségben - mondta az osztrák védelmi miniszter, Hans Peter Doskozil.
Vágólapra másolva!

A Die Weltnek adott interjújában a miniszter azt mondta, hogy a balkáni migrációs útvonal még mindig nincs teljesen lezárva. Az osztrák hatóságok szerint az idén több mint 12 ezer menedékkérő közül 8000 ember a Balkáni térségből jutott be az országba.

Magyarországgal együtt Macedónia is megerősítette a határvédelmét, így az embercsempészeknek új útvonalakat alakítanak ki. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy

sok migráns Görögországból vagy Szerbiából Románia és Szlovákia felé veszi az irányt.

Ezért az osztrák rendőrség és hadsereg mélyebb ellenőrzéseket kezdett a szlovák határ térségében.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Flavio Lo Scalzo

Doskozil elmondta, hogy a közép-európai országok akciótervet készítettek az esetleges újabb migráció hullámra, amelyre Brüsszel még nem talált megfelelő megoldást. Az intézkedéseket rendőrök, katonák és civil személyzet mozgósításával hajtják végre.

Ehhez az uniós külső határ hatékony védelmére és az EU területén kívül működő menekültügyi központokra van szükség. Továbbá elengedhetetlen egy olyan program, amely az illegális úton érkező emberek következetes hazaszállítására és a védelemre szoruló menekültek befogadására egy áttelepítésével foglalkozik.