Eltérített gép lesz a szabadság szimbóluma

2017.09.23. 21:58

Negyven évvel eltérítése után szombaton visszatért Németországba a palesztin terroristák által 1977-ben Szomáliába irányított Lufthansa-repülőgép.

A Landshut néven ismert Boeing 737-es típusú utasszállító fő részegységeit két szállítógép fedélzetén vitték vissza Brazíliából Friedrichshafenbe. A repülőgépet restaurálási munkálatokat után a Boden-tó partján fekvő friedrichshafeni Dornier repüléstani múzeumban állítják ki: az 1977-es történések modernkori emlékműveként. A tervek szerint a repülőgép eltérítését és utasainak kiszabadítását fogják bemutatni a tárlaton.A gép további alkatrészei várhatóan szerdán érkeznek vissza Németországba.

1977. október 13-án négy palesztin a szomáliai Mogadishuba térítette a Lufthansa német légitársaság Palma de Mallorcából Frankfurtba tartó járatát. A palesztinok akciójukkal a Hans-Martin Schleyer német bankár elrablását végrehajtó németországi terrorista csoporttal, a Vörös Hadsereg Frakcióval (RAF) működtek együtt.
A 91 túszért cserében "német és palesztin elvtársak" szabadon engedését követelték, de a bonni kormány nem volt hajlandó engedni. Több napi bolyongás után a gép végül a szomáliai Mogadishu repülőterén szállt le.
Ott a német különleges szolgálat, a GSG-9 kommandósai október 18-án megrohamozták a gépet, és a túszokat kiszabadították. A rajtaütés során meghalt három terrorista, akik az előző napon agyonlőtték a gép kapitányát, Jürgen Schumannt.

Az utasszállító a terrorcselekményt követően a Lufthansa színeiben repült tovább 1985-ig, majd a brazil légitársaság tulajdonába került. Miután kivonták a szolgálatból, a Fortaleza reptéren kötött ki, ahol évekig leselejtezettként állt.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter szerint a Landshut és utasainak kiszabadításaegy szabad társadalom megtestesült szimbóluma, amely nem hagyja magát legyűrni a félelem és a terrorizmus által.