Merkel pártja győzött Németországban

vote Horizontal
German Chancellor and Christian Democrats party (CDU) leader Angela Merkel (C) speaks on stage surrounded by her team during the election night event at the CDU party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Vágólapra másolva!
Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választáson. Ezzel elérte stratégiai célját a jobbközép pártszövetség - mondta Angela Merkel kancellár az urnazárás utáni első nyilatkozatában. A szociáldemokraták vezetője, Martin Schulz elismerte a vereségét. A baloldal történelmi mélypontra került Németországban.
Vágólapra másolva!

Frissítés:

A szavazatok 33 százalékát szerezte meg

az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség - ismertette hétfőn hajnalban az összes szavazat megszámlálása utáni eredményt a dpa német hírügynökség.

Angela Merkel azt mondta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de egy igen nehéz kormányzati ciklus után mégis a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, megkapta a felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra, és nélküle nem lehet kormányt alakítani. Kiemelte: 12 év kormányzás után "minden, csak nem magától értetődő", hogy egy párt a legerősebb erő marad.

Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Alaposan elemzik majd a választási eredményt, és mindent megtesznek majd azért, hogy visszanyerjék a pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz átállt választókat. Az AfD-re utalva hozzátette: "támadási felület nyílt" a CDU/CSU-tól jobbra. Ezt a felületet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell bezárni Merkel szerint. Az AfD az első párt, amely a CDU/CSU-tól jobbra elhelyezkedve tartósan országos tényezővé vált a német belpolitikában. Az eredménybecslések szerint 13,2 százalékos eredménnyel debütál a Bundestagban.

A CDU/CSU az első eredménybecslések szerint története legrosszabb eredményét érte el, a szavazatok 33,1-33,2 százalékát érte el. Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 33,8 százalék.

Történelmi vereség a baloldalon

Elismerte vereségét Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője, egyúttal határozottan kizárta egy újabb nagykoalíció lehetőségét.

"Nehéz és keserű nap a mai a német szociáldemokrácia számára. A párt sok hagyományos támogatóját képtelen volt megtartani" - mondta az SPD kancellárjelöltje az exit poll eredmények közzététele után. Hozzátette: "teljesen egyértelmű, hogy a választók az ellenzéki politizálásra adtak a pártnak felhatalmazást".

A szociáldemokrata párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt: az exit poll szerint a párt a szavazatok 20-21 százalékát szerezte meg.

Martin Schulz a vereség ellenére továbbra is az SPD vezetője marad. A pártelnök bejelentette: decemberben ismét jelöltként indul az elnökségért.

Hatalmas vereség után Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A német Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozott a német szövetségi parlamenti választások után vasárnap este arra, hogy az eddigi kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíciót felváltó új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaljanak a választásokon győztes kereszténydemokratákkal. A most bejutott Alternatíva Németországnak (AfD) viszont vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Angela Merkel kancellár menekültpolitikája miatt. A bizottságról Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva azt mondta, "nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel".

Korábban írtuk:

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU/CSU a szavazatok 32,5-33,5 százalékát szerezte meg,

támogatottsága csökkent a négy évvel korábbi 41,5 százalékhoz képest.

Merkel szavaz - ugyan kevesebben voksoltak rá, mint legutóbb, de azért megnyerte a választást a pártja Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Történelmi mélypontra süllyedt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága az exit pollok szerint, az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján

a Martin Schulz által vezetett SPD a szavazatok 20-21 százalékát szerezte meg, eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt.

Sajtóértesülések szerint ellenzékbe vonul a párt a történelmi vereség után. A beszámolók alapján a párt vezetői egyhangúlag döntöttek arról, hogy az SPD ellenzékben politizál a következő ciklusban.

Martin Schulz itt még mosolyog, azóta viszont tudjuk: történelmi bukás lett a szociáldemokratáknak a mai választás Forrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Bejutott viszont két új párt a német szövetségi parlamentbe,

a jobboldali AfD 13-13,5 százalékkal a harmadik legerősebb pártként debütál a Bundestagban,

a 2013-ban kiesett liberális FDP pedig 10-10,5 százalékkal kerül be ismét.