Nagy Britannia nyitott marad, de maga fogja ellenőrizni a bevándorlást

MAY, Theresa; JOHNSON, Boris; HAMMOND, Philip
London, 2016. július 13. Boris Johnson, London volt polgármestere a brit kormányfői rezidenciára tart Londonban 2016. július 13-án. Theresa May új brit miniszterelnök külügyminiszternek nevezte ki Johnsont. Philip Hammond eddigi külügyminiszter a pénzügyminiszteri tárcát kapta. (MTI/EPA/Andy Rain)
Vágólapra másolva!
Nagy Britannia az Európai Unióból való távozása, a brexit után is nyitott marad a tehetséges, ambiciózus, eltökélt emberek számára, de maga fogja ellenőrizni a bevándorlást, nem Brüsszel - jelentette ki Bukarestben Boris Johnson brit külügyminiszter, akivel az Agerpres hírügynökség közölt kedden interjút.
Vágólapra másolva!

"London polgármestere voltam. Ott rengeteg román boltot látni, mindenféle szakmában dolgoznak románok. A románok számát mintegy félmillióra becsüljük az Egyesült Királyságban. Bolondoknak kéne lennünk, hogy engedjük őket elmenni. Ott akarjuk tartani őket, gondoskodni akarunk arról, hogy biztonságban érzik magukat és jogaikat tiszteletben tartják" - idézte Johnsont az Agerpres.

Boris Johnson Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A román hírügynökség arról kérdezte a diplomácia vezetőjét, aggódniuk kell-e a brexit miatt a Nagy Britanniában dolgozó románoknak. Johnson leszögezte: erre semmi okuk, ők a brit társadalom hasznos tagjai, akik nagyban hozzájárulnak az Egyesült Királyság gazdasági és kulturális fejlődéséhez.

Johnson egy Prágát, Bukarestet és Pozsonyt érintő rövid körút alkalmával találkozott Bukarestben hétfő este Teodor Melescanu román külügyminiszterrel, miután Theresa May brit miniszterelnök pénteken Firenzében tartott beszédében ismertette kormányának célkitűzéseit a brexit utáni időszakra. May akkor egyebek között jelezte: London szeretné, ha a brit EU-tagság megszűnése után is a jelenlegi feltételekkel maradhatnának Nagy-Britanniában az EU-állampolgárok.