Washingtonnak a tárgyalás a legerősebb fegyvere

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok továbbra is előnyben részesíti a tárgyalásos megoldást az észak-koreai válságban, és amíg csak lehet, igyekszik kiaknázni a diplomáciai eszközök nyújtotta lehetőségeket - szögezte le az Újdelhiben tartózkodó James Mattis amerikai védelmi miniszter kedden.
Vágólapra másolva!

Mattis kollégájával, Nirmala Szitharaman indiai védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy továbbra is fenn kívánják tartani az ENSZ-en keresztül Észak-Koreára gyakorolt nyomást. "Láthattunk egyhangúlag elfogadott határozatokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amelyek fokozták a nyomást, és ezzel egy időben fenntartjuk az elrettentés eszközeit is Észak-Korea legveszélyesebb fenyegetéseivel szemben" - hangsúlyozta Mattis, aki hétfő délután érkezett kétnapos látogatásra Indiába.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Észak-Korea megerősítette keleti partjainak védelmét, és újabb harci repülőgépeket vezényelt át a térségbe, miután Washington szombaton B-1B típusú hadászati nehézbombázókat küldött az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe.

Phenjan ezt hadüzenetként értékelte, és azzal fenyegetőzött, hogy lelövi a területének közelébe kerülő amerikai katonai repülőgépeket. Hírszerzési források egyelőre nem erősítették meg a Yonhap értesüléseit.

Lu Kang kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján figyelmeztetett, hogy egy esetleges újabb koreai háborúból senki sem kerülhet ki győztesen, és csak még rosszabb helyzetbe hozná a térséget.
"Reméljük, hogy az amerikai és az észak-koreai politikusok kellő belátással rendelkeznek ahhoz, hogy észrevegyék: katonai erővel sohasem lehet megoldani a Koreai-félsziget problémáit, és saját aggodalmaikra sem ez a megfelelő válasz. Ahogy azt is reméljük, hogy mindkét fél rájön majd: egymás hergelése csak növeli a konfliktus kockázatát, és csökkenti a politikai mozgásteret" - tette hozzá.