Már csak a londoni metrómerénylet vádlottja van őrizetben

London metró robbanás
An image taken from a user generated content uploaded on social networks on September 15, 2017, shows a white container burning inside a London Underground tube carriage. Police and ambulance services said they were responding to an "incident" at Parsons Green underground station in west London on Friday, following media reports of an explosion. A Metro.co.uk reporter at the scene was quoted by the paper as saying that a white container exploded on the train and passengers had suffered facial burns. / AFP PHOTO / @RRIGS / HO / ===RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / @RRIGS - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS NO ARCHIVES - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM FROM ALTERNATIVE SOURCES, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED == /
Vágólapra másolva!
Szabadon engedtek kedden három férfit, akiket a londoni metróban szeptember közepén elkövetett merénylettel összefüggésben vettek őrizetbe, így már csak a terrorcselekmény egyetlen vádlottja van őrizetben.
Vágólapra másolva!

A Scotland Yard kedd este bejelentette, hogy a szeptember 15-én végrehajtott merénylet óta összesen hét férfit vettek őrizetbe, de közülük a kedden szabadon bocsátottakkal együtt hatot elengedtek, és velük szemben minden hatósági eljárás megszűnt.

Az először őrizetbe vett 18 éves Ahmed Hassan ellen a múlt héten

gyilkossági kísérlet és robbanószerrel elkövetett, emberéleteket veszélyeztető visszaélés címén vádat emeltek.

Hassant a merénylet után egy nappal vették őrizetbe a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában. A hatóságok gyanúja szerint ő helyezte el a pokolgépet a londoni District metróvonal egyik szerelvényén. A szerkezet nem robbant fel, csak lángra kapott, de így is 30 utas könnyebben megsérült.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Hassan október 13-án áll bíróság elé

Hassan október 13-án áll bíróság elé. Az ügyet a londoni központi büntetőbíróság - utcája után közkeletűvé vált nevén az Old Bailey - tárgyalja.

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka a minap egy rádióinterjúban kijelentette: a pokolgép nagyon-nagyon veszélyes volt, és ha felrobban, sokkal nagyobb baj történhetett volna. A londoni rendőrség vezetője elmondta: a házi készítésű szerkezet

"tömve volt" repeszdarabokkal, és jelentős mennyiségű robbanóanyagot tartalmazott.

"Hálát kell adnunk a sorsnak, hogy senki sem halt meg" - tette hozzá.

Forrás: AFP/@RRIGS/Ho

A hatóságok már nem tartanak újabb támadástól

A merénylet után a legmagasabb, kritikus szintre emelték Nagy-Britanniában a terrorkészültséget, de a riasztási fokozatot két nappal később

visszaállították a korábban érvényben volt második legmagasabb szintre.

Ez azt jelenti, hogy az elhárító hatóságok már nem tartanak azonnali újabb támadástól.
A jelenleg érvényes második legmagasabb riasztási szint is súlyos terrorfenyegetettséget jelent az ötfokozatú brit készültségi rendszer hivatalos meghatározása szerint.