Etnikai tisztogatással vádolják Mianmart

Tangkhali, 2017. szeptember 16. Mianmari rohingják a bangladesi Tangkhaliban felállított sátrukban 2017. szeptember 16-án. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a rohingja muszlim kisebbség 400 ezer tagja menekült a szomszédos Bangladesbe az arakáni erőszakhullám augusztus 25-i kezdete óta. A menekültek fele rögtönzött szálláshelyeken tartózkodik, a többiek hivatalos menekülttáborokban, egy részüket pedig helyi közösségek fogadták be. (MTI/EPA/Abir Abdullah)
Vágólapra másolva!
Mianmar emberiesség elleni bűncselekményeket követ el a muszlim vallású rohingja kisebbséggel szemben Arakán szövetségi államban – állította a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet kedden. Szankciók és fegyverembargó bevezetését követelik az ENSZ Biztonsági Tanácsától.
Vágólapra másolva!

Zaw Htay mianmari kormányszóvivő a kézzelfogható bizonyítékok hiányára hivatkozva visszautasította vádakat, és hozzátette, hogy egyetlen korábbi kabinet sem védte még ilyen elkötelezetten a jogokat.

Mianmar korábban az ENSZ vádjai ellen is tiltakozott, amelyek szerint a biztonsági erők augusztus végén etnikai tisztogatásba kezdtek Arakánban muszlim szélsőségesek összehangolt támadásaira válaszul. A kormány szerint a hadsereg csak a terroristák ellen harcol, akik civileket gyilkolnak és falvak égetnek fel. A hadműveletek miatt eddig mintegy 480 ezer ember hagyta el otthonát és menekült a szomszédos Bangladesbe augusztus 25-e óta.

Mianmari rohingják a bangladesi Tangkhaliban felállított sátrukban 2017. szeptember 16-án. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a rohingja muszlim kisebbség 400 ezer tagja menekült a szomszédos Bangladesbe az arakáni erőszakhullám augusztus 25-i kezdete óta. A menekültek fele rögtönzött szálláshelyeken tartózkodik, a többiek hivatalos menekülttáborokban, egy részüket pedig helyi közösségek fogadták be. (MTI/EPA/Abir Abdullah) Forrás: MTI/EPA/Abir Abdullah

A menekültek közül többen azzal vádolták a biztonsági erőket és a buddhista nacionalistákat, hogy megpróbálják kiűzni a muszlim rohingjákat a buddhista többségű Mianmarból.

Az ázsiai országban bangladesi bevándorlóknak tartják a kisebbség tagjait, és többségük hontalan.

"A mianmari hadsereg könyörtelenül űzi ki az északi Arakán szövetségi államból a rohingjákat" – mondta James Ross, a HRW jogi igazgatója.

A HRW szerint műholdfelvételekkel alátámasztott kutatásai megerősítik a deportálásokról, erőszakos kitelepítésekről, gyilkosságokról és nemi erőszakról szóló híreket. A szervezet úgy véli, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának és az érdekelt országoknak célzott szankciókkal és fegyverembargóval kellene válaszolniuk minderre.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei korábban évekig büntető intézkedésekkel sújtották Mianmart, a katonai kormányzás végét és demokráciát követelve.