Öt év börtönbüntetésre ítélték a volt thaiföldi kormányfőt

Yingluck Shinawatra, Jinglak Sinavatra, Thaiföld
Former Thai prime minister Yingluck Shinawatra greets her supporters as she leaves the Supreme Court in Bangkok on July 21, 2017. Toppled Thai premier Yingluck Shinawatra was mobbed on July 21 by well-wishers, many bearing red roses, as she arrived for what could be the final hearing of a trial for criminal negligence that carries a 10-year jail term. / AFP PHOTO / LILLIAN SUWANRUMPHA
Vágólapra másolva!
Távollétében öt év börtönbüntetésre ítélte Jinglak Sinavatra volt thaiföldi kormányfőt hűtlen kezelés és korrupció miatt a bíróság Bangkokban.
Vágólapra másolva!

Sinavatra nem jelent meg az ítélethirdetésen: az ötvenéves asszony a börtöntől tartva már egy hónappal korábban külföldre menekült. Hollétéről pontosat nem tudni, de azt gyanítják, hogy Kambodzsán és Szingapúron át Dubajba utazott, ahol bátyjának, a szintén korábbi kormányfő Takszin Sinavatrának háza is van.

Jinglak Sinavatra volt thai miniszterelnök Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Fellebbezését harminc napon belül személyesen nyújthatja be. Azzal vádolták, hogy átszámolva mintegy 6,8 milliárd eurós (több mint 2100 milliárd forintos) kárt okozott az államnak rizstermesztőket támogató programjával. Sinavatra a végsőkig vitatta ezt.

Ügyében eredetileg augusztus 25-én hirdettek volna ítéletet, de akkor sem jelent meg az igazságszolgáltatás előtt egészségügyi problémákra hivatkozva. A legfelsőbb bíróság ezt követően új időpontot tűzött ki, és elfogatóparancsot adott ki ellene.

Jinglak Sinavatra 2011-től 2014-ig volt az ország első női miniszterelnöke, akit súlyos politikai válság és tiltakozások után a legfelsőbb bíróság leváltott hivatalából, majd a hatalmat a hadsereg vette át az országban.

Az egykori kormányfő továbbra is széles körű támogatottságot élvez Thaiföldön, főként a szegényebbek körében.