Szomáliai terroristák lerohantak egy katonai támaszpontot

Vágólapra másolva!
Az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet fegyveresei lerohantak pénteken egy katonai támaszpontot a szomáliai főváros, Mogadishu közelében, megöltek 17 katonát, és elfoglalták a bázist, illetve a mellette lévő települést is – közölte a terrorcsoport. A helyi lakosok és tisztségviselők is megerősítették ezt.
Vágólapra másolva!

Abdiasis Abu Musab, a terrorszervezet szóvivője azt mondta, hogy két mudzsahid (iszlamista harcos) a péntek reggeli ima után robbanóanyaggal megpakolt gépkocsival lerohanta a Barire katonai támaszpontot:

A Barire bázis ötven kilométerre délnyugatra van Mogadishutól, Lower Shabelle régióban. A terület helyettes kormányzója megerősítette, hogy harcok bontakoztak ki a bázisnál, de részletekkel nem szolgált. Barirei lakosok viszont megerősítették, hogy a szélsőségesek támadták meg a bázist: „Először két hatalmas robbanást hallottunk, amit heves puskaropogás követett. Most, úgy tűnik, hogy elcsitultak a harcok.”

Két héttel ezelőtt az al-Shabaab fegyvereseik a kenyai határnál lerohantak egy katonai bázist és a mellette lévő települést, még egy héttel korábban pedig a dél-szomáliai Kismayu kikötővárost támadták meg, és összesen legalább 43 embert öltek meg.

A Szomália középső és déli részén korábban jelentős területeket ellenőrzése alatt tartó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormány hatalmát, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államává alakítsa át.