Nőtt a hazárdjátékoktól függőek száma Csehországban

transport Horizontal
Rulettasztal a kaszinóban
Vágólapra másolva!
Csehországban tavaly mintegy 120 ezerre emelkedett a különböző hazárdjátékoktól függő személyek száma. A drogtól és hazárdjátékoktól való függőséget figyelő nemzeti központ hétfőn Prágában nyilvánosságra hozott jelentése szerint tavaly több mint félmillió cseh állampolgárnak lehetett problémája ezzel a társadalmi jelenséggel.
Vágólapra másolva!

A különféle hazárdjátékokban az emberek összesen mintegy 40 milliárd koronát (464 milliárd forint) veszítettek. Egy hazárdjátékfüggő személy átlagos adóssága szakértői becslések szerint elérte az 1,2 millió koronát (13,92 millió forint). A korábbi, 2014-es évet érintő jelentés szerint a problémás személyek száma mintegy 440 ezer volt, míg a kimondottan függő játékosoké mintegy 100 ezer. Az adósság pedig mintegy 600 ezer koronát tett ki.

Illusztráció Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

– olvasható a dokumentumban. Szakértők szerint a csehországi férfiak négy százalékának, míg a nők egy százalékának lehetnek súlyos problémái. A hazárdjátékfüggő személyek 10 százalékát tizennyolc éven aluli fiatalok alkotják.

– tartalmazza a jelentés.

Az előzetes adatok szerint a hazárdjátékokra tavaly 196,4 milliárd koronát költött a cseh lakosság, abból nyereség formájában 157,1 milliárd korona került vissza a játékosokhoz. Az elveszített összeg 39,2 milliárd koronát tesz ki.

A hazárdjátékokra fordított összeg nagysága 2013 óta folyamatosan emelkedik. A hazárdjátékokból az államnak és az önkormányzatoknak tavaly 10,5 milliárd koronás bevétele volt.

A hatóságok tavaly több mint 400 illegális játéktermet fedeztek fel. Hazárdjáték függőség miatt mintegy másfélezer személy kezeltette magát a tavalyi évben.

Csehországban az idei évtől kezdve engedélyezték a külföldi szerencsejátékcégek működését, valamint az internetes hazárdjátékokat is.