Három év után Gázában ül össze a palesztin kormány

Vágólapra másolva!
Tíz éve, vagyis a Hamász gázai erőszakos hatalomátvétele óta ez az első alkalom, hogy a két ellentétben álló palesztin frakció nyitni kezdett a béke felé.
Vágólapra másolva!

Már hétfőn az övezetbe érkezett Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnök vezetésével, harminc járműből álló konvojjal a palesztin kormány, amelyet több száz ünneplő ember fogadott az erezi izraeli átkelőhelyen.

- hangsúlyozta a pártonkívüli Hamdalláh megérkezésekor.

A Hamász a múlt héten bejelentette, hogy átadja a Gázai övezet ellenőrzését egy Rámi Hamdalláh vezette egységkormánynak, miközben a mozgalom fegyveres szárnya továbbra is meghatározó maradna Gázában.

Ezzel megkezdődött a két, egymással tíz éve, a Hamász gázai erőszakos hatalomátvétele óta súlyos ellentétben álló

palesztin frakció megbékélése.

Szakértők szerint ez közelebb vihet a békefolyamat feléledéséhez, mert gyöngítheti Izrael azon érvelését, hogy nincs tárgyalópartnere a palesztin oldalon.

A megbékélés gyenge pontjára világítanak rá a Rámalláhban maradt Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfői kijelentései, aki szerint elfogadhatatlan az, hogy a Libanonban meghonosodott gyakorlat szerint a

Hamász - fegyvereit megtartva - „állam az államban” maradjon,

miközben a civil közigazgatás ügyeit átengedné a kormánynak.

„A Palesztin Hatóságnak mindent a kezében kell tartania” - jelentette ki Abbász az egyiptomi CBC népszerű arab televíziónak adott interjújában.

- szögezte le.

Közben Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja a kiegyezést üdvözölve Izrael elismerésére szólította fel a palesztinokat - közölte kedden a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

„Az Egyesült Államok hangsúlyozza, hogy bármely palesztin kormánynak egyértelműen és nyíltan el kell köteleznie magát az erőszakmentesség mellett, el kell ismernie Izraelt, el kell fogadnia a korábban megkötött megállapodásokat és a békés tárgyalásokat” - írta Greenblatt a Twitter-oldalán.