ENSZ: Már 30 ezren veszítették el az otthonukat Kelet-Szíriában

Vágólapra másolva!
Mintegy 30 ezren váltak földönfutóvá a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban július eleje óta a térségben folyó harcok miatt – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) damaszkuszi irodájának egyik szóvivője kedden.
Vágólapra másolva!

A tartományban egy hónapja indítottak támadást a szíriai kormányerők az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen az azonos nevű tartományi székhelyén, míg szeptember 9-én a tartomány keleti felében a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet kezdett hadműveletbe.

Szintén kedden

az észak-szíriai Rakka felszabadításáért is küzdő SDF jelentette, hogy a dzsihadisták jelenleg robbanószerekkel felszerelt harci drónokkal támadják harcosaikat Rakkában, a hétfői összecsapásokban és támadásokban az SDF három harcosa vesztette életét.

Az SDF rakkai hadjáratának szóvivőjének korábbi beszámolója szerint 28 harcosukat vesztették el a dzsihadisták által indított ellentámadás kezdete óta. Az SDF jelenleg mintegy 80 százalékát uralja a városnak.

Időközben a szíriai háború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet kedden jelentette, hogy legalább 18 civil, köztük négy gyermek életét vesztette a Washington vezette nemzetközi koalíció egyik légicsapásában Rakkában. Az észak-szíriai városban a koalíciós légierő és az amerikai különleges erők az SDF előrenyomulását és a dzsihadisták elleni harcát hivatott segíteni.

Linda Tom, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatal (OCHA) szíriai irodájának szóvivője azt mondta, hogy a múlt csütörtökön felerősödött harcok elvágták a tartományba vezető utat a főváros, Damaszkusz felől, ami jelentősen megnehezíti a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatását a térségbe.

Deir-ez-Zór városába szeptember elején érkezett három év után először segélykonvoj az után, hogy a szíriai kormányerők áttörték az ostromgyűrűt, amelyet több mint három éve vontak a dzsihadisták a város köré.

Az ENSZ becslései szerint 93 ezer civil élt az osromgyűrűben "rendkívül nehéz" életkörülmények között.