Lukasenka: A Venezuela elleni szankciók ártalmasak

Elnökválasztás Fehéroroszországban
Nem győzte meg az EBESZ-t Lukasenka győzelme
Vágólapra másolva!
A Venezuela ellen hozott szankciók kilátástalanok és károsak, azok számára is, akik bevezetik őket – hangsúlyozta a Nicolás Maduro venezuelai elnökkel folytatott tárgyalásain Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő Minszkben csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A venezuelai államfő hivatalos látogatás keretében találkozott fehérorosz hivatali kollégájával. Maduro előző nap Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

Az események odáig jutottak, hogy Venezuelát nyíltan katonai beavatkozással fenyegetik.

– mondta Lukasenka, hangsúlyozva, hogy Minszk a konfliktusok békés úton történő rendezése mellett áll ki.

Donald Trump amerikai elnök augusztus végén írta alá rendeletét a Venezuela elleni legújabb szankciókról. "Az Egyesült Államok ismét felszólítja Venezuelát a demokrácia helyreállítására, szabad és igazságos választások megszervezésére, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére."

Nem győzte meg az EBESZ-t Lukasenka győzelme Forrás: MTI/AP/Szergej Gric

A Venezuelában áprilistól júliusig tartó kormányellenes tüntetések nyomán kialakult erőszakhullám több mint 120 ember életét követelte. A venezuelai hatóságok az Egyesült Államokat vádolták az ország destabilizálásával. Trump nem zárta ki az amerikai katonai beavatkozás lehetőségét sem.

"Nem lehet színes forradalmat kikényszeríteni, az az idő már elmúlt, a színes forradalom kirobbantására irányuló kísérlet kudarcot vallott. A venezuelaiak maguk döntik el, hogy mit csinálnak a saját országukkal. Mindig számíthatnak a baráti Fehéroroszország támogatására."

A fehérorosz államfő a két ország közti együttműködés elősegítése érdekében hajlandó a dél-amerikai országba utazni. "Van három (az együttműködést erősíteni hivatott) bizottságunk, de már néhány éve nem üléseztek. Megbeszéltük az elnökkel (Maduróval), hogy novemberben Minszkben létrehozunk egy közös fehérorosz-venezuelai bizottságot, és kidolgozunk egy konkrét tervet a kapcsolatainkban felmerült problémák megoldására."