Emberiesség elleni bűnöket követnek el a Közép-afrikai Köztársaságban

Vágólapra másolva!
Szexrabszolgaság és nemi erőszak is szerepel a Közép-afrikai Köztársaság fegyveres csoportjainak bűnlajstromán a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtöki jelentése szerint, egyes esetek kimeríthetik az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.
Vágólapra másolva!

"Fegyveres csoportok borzalmas, számító módon használják a nemi erőszakot, hogy megbüntessék és megfélemlítsék a nőket és a lányokat" – mondta Hillary Margolis, a HRW kutatója. A szervezet beszámolójában 305 esetet dokumentált, amelyekben nőket kényszerítettek szexrabszolgaságra vagy erőszakoltak meg az afrikai országban.

"A nemzetközi jog szerint ezek a jogsértések az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűnök közé tartozhatnak."

A muszlim lázadók és keresztény milíciák között csaknem öt éve tartó konfliktusban a szemben álló csapatok vezetői megtűrték a katonáik által elkövetett szexuális erőszakot, sőt egyes esetekben ők adtak rá parancsot, és maguk is részt vettek bennük.

A HRW által meghallgatott 296 áldozat közül többen arról számoltak be, hogy a fegyveresek gyerekeik szeme láttára erőszakolták meg őket, illetve megtámadták, esetenként megölték hozzátartozóikat. Sok nőt megkorbácsoltak, megkötöztek, megégettek és csoportosan megerőszakoltak, míg szexrabszolgaként fogva tartották őket.

Viszont egyetlen esetben sem vontak senkit sem felelősségre. A 296 túlélő közül mindössze 11 fordult az igazságszolgáltatáshoz, de mindhiába.

A Közép-afrikai Köztársaság lakosságának egyötöde kényszerült elhagyni otthonát a muszlim lázadók és a keresztény milíciák közötti összecsapások miatt 2013 óta. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) információi szerint több mint félmillióan külföldön, mintegy 600 ezren pedig az országon belül kerestek menedéket. A konfliktusban eddig több ezren vesztették életüket.