Török puccskísérlet: Törökország Gülen kiadatását kéri

Vágólapra másolva!
A török igazságügy-miniszter szerint minden akadály elhárult az elől, hogy az Egyesült Államok kiadja Törökországnak a 2016-os török államcsíny-kísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot.
Vágólapra másolva!

"Nincsen többé akadály Gülen kiadatását illetően. Megküldtük a bűnösségére vonatkozó összes dokumentumot és bizonyítékot" - idézte Abdülhamit Gült pénteken az Anadolu török állami hírügynökség.

A politikus azt mondta, követelik a vezető kiadatását, akinek bűnszervezete, a Törökország által csak Gülenista Terrorista Mozgalom (FETO) néven emlegetett Gülen-féle hálózat miatt szerintük csaknem 250 ember halt meg a puccskísérletben.

- tette hozzá.

A TRT török televíziós csatorna korábban arról számolt be, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség olyan dokumentumok birtokában van, amelyek szerint Gülennek köze volt a puccsisták tevékenységéhez. A beszámoló szerint a Törökország által az események egyik fő operatív vezetőjének tartott Kemal Batmaz 2016. január 1-jén az amerikai New Jerseybe utazott, és azt mondta, hogy fel akarja keresni az egyik szomszédos államban élő Gülent.

2016. július 15. éjszakáján összeesküvők elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat.

A puccsisták lánctalpasokkal törtek ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányság székházára.

Recep Tayip Erdogan török elnök az utcára szólította a civil lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt. Hivatalos összesítések szerint az incidensben 248 ember halt meg és 2193 sebesült meg.

Törökország Gülen terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a tavalyi incidensért. A hitszónok azonban tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez.