90 centiméter vastag hó esett Romániában

ÉVSZAK fa havas hó IDŐJÁRÁS NÖVÉNY ösvény szánkózik tél turistaút
Pécs, 2016. január 5. Szánkózók csúsznak egy behavazott turistaúton a Misina csúcs mellett, Pécsen 2016. január 5-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 24 órában rengeteg hó esett le a romániai Déli-Kárpátok magas hegyein és a Székelyföldet határoló Kárpát-kanyarban.
Vágólapra másolva!

Vastag hóréteg képződött az elmúlt nap alatt romániai Déli-Kárpátok magas hegyein és a Székelyföldet határoló Kárpát-kanyarban. A meteorológiai szolgálat honapján feltűntetett adatok szerint a legvastagabb hótakarót a Bucsecs hegységben, a 2050 méteres Omu közelében mérték.

Itt 90 centiméteres a hóréteg vastagsága.

A Transzbucsecs magashegyi úton elakadt egy állatokat szállító teherautó, melyek nagyon nehezen sikerült kiszabadítaniuk a mentőszolgálat emberinek a hó fogságából.

illusztráció Forrás: MTI/Sóki Tamás

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) a hasonló helyzetek megelőzésére ideiglenesen lezárta a Déli-Kárpátokat Szászsebestől délre átszelő Transzalpina magashegyi utat, amelyen a hóeltakarító munkagépeknek jelentős vastagságú hóréteget kellett félretolniuk.

Székelyföld keleti peremvidékén is havazott. A meteorológiai szolgálat vasárnap délután frissített hótérképe szerint a Kovászna megye határán fekvő, 1777 méter magas Lakóca csúcson

40 centiméteres a hóréteg vastagsága.

A meteorológiai előrejelzés szerint hideg marad az idő a következő napokban, így várhatóan nem olvad el hamar a korán keletkezett hótakaró.