Elhalasztotta a függetlenség kikiáltását a katalán elnök

Barcelona, 2017. október 10. 
Függetlenségpárti tüntető
Barcelona, 2017. október 10. Függetlenségpárti tüntető egy traktoron a katalán regionális parlament közelében, Barcelonában 2017. október 10-én, a parlament rendkívüli ülése napján. Carles Puigdemont katalán elnök felszólal a törvényhozás esti ülésén, amelyen napirendre kerülhet Katalónia függetlenségének kinyilvánítása is. (MTI/EPA/Felipe Trueba)
Vágólapra másolva!
Néhány hétre elhalasztaná a függetlenség kikiáltását a katalán elnök, hogy párbeszédet lehessen folytatni. Ugyanakkor többször is határozottan azt mondta, a népszavazás eredménye alapján Katalónia független. Carles Puigdemont katalán elnök beszéde több, mint egy órát csúszott, az okokról sok találgatás jelent meg. Szó volt arról, hogy az utolsó pillanatig tárgyal uniós vezetőkkel - sőt, olyan hír is volt, hogy személyesen Junckerrel, akinek szóvivője azonban ezt cáfolta.
Vágólapra másolva!

Puigdemont beszéde elején azt mondta, mindenkihez szól, azokhoz is, akik támogatják a függetlenséget és azokhoz is, akik ellenzik. Azt mondta, rengeteg javaslatot kapott arra, hogy mit tegyen.

Bírálta a spanyol rendőrséget, amely a népszavazás napján erőszakot alkalmazott. Köszönetet mondott mindenkinek, aki szavazott, akár igennel, akár nemmel.

Elismerte, tudja, hogy sokan aggódnak a jövő miatt. Azt is mondta, a spanyol cégek esetleges távozása Barcelonából nem csak a piacokra, de a gazdaságra is erős hatással lenne.

- mondta Puigdemont. Ezután hosszan sorolta azokat a spanyol kormányzati és alkotmánybírósági lépéseket, amelyekkel szerinte megsértették a katalán népet (kimondták, hogy nincs katalán nemzet).

Függetlenségpárti polgárok Carles Puigdemont katalán elnöknek a katalán parlamentben mondott beszédét nézik élő adásban egy köztéri kivetítőn Barcelonában 2017. október 10-én. Forrás: MTI/AP/Francisco Seco

Azt állította, hogy ők mindig a párbeszéd hívei voltak, de a válasz a katalán intézmények folyamatos támadása volt. Felháborította, hogy a békés tüntetések szervezőit bűncselekményekkel vádolják.

Barcelona, 2017. október 10. Forrás: MTI/AP/Francisco Seco

Barcelona, 2017. október 10. (A fotóra kattintva galéria nyílik) Forrás: MTI/EPA/LUSA/Felipe Trueba

Puigdemont szerint a népszavazás kimondta Katalónia függetlenségét.

- mondta az elnök az október elsején lezajlott - erőszakos cselekményekbe torkollott - népszavazás eredményére utalva.

Azt az utat akarja követni, amit a katalán választók megszabtak a függetlenség kivívására. Előtte azonban esélyt akar adni a párbeszédre.

Azt javasolta, hogy néhány hétre függesszék fel a függetlenség kikiáltását, hogy párbeszédet lehessen folytatni.

A kormány folyamatosan ülésezni fog, hogy a függetlenné válás módját megtalálják.

Puigdemont a kialakult feszültség csökkentésére szólított fel.

"Szélsőséges helyzetnek voltunk tanúi, az európai demokrácia történetében először fordult elő hogy egy szavazás rendőrségi erőszak közepette zajlott" - jelentette ki Carles Puigdemont.

Elmondta, hogy minden formában

szorgalmazták a párbeszédet egy olyan referendum megrendezéséért, mint amilyent Skóciában tartottak 2014-ben.

Katalónia ügye európai ügy, ez kritikus és komoly pillanat, "felelősséget kell vállalnunk azért, hogy kiküszöböljük és ne fokozzuk a feszültséget sem szavakkal, sem tettekkel" - fogalmazott az elnök.

Puigdemont beszéde közben a katalánról hirtelen spanyol nyelvre váltott át, hogy az ország egész lakossága értse azt, amit mond. Leszögezte, hogy

a katalánoknak nincs semmi bajuk Spanyolországgal és a spanyolokkal, de a helyzet tarthatatlanná vált a spanyol hatóságok súlyosbító magatartása következtében.

Inés Arrimadas, az ellenzék vezére felszólalásában élesen bírálta az elnököt. "Ami ma itt történt, nem más, mint egy előre bejelentett államcsíny krónikája" - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint Puidgemont egyáltalán nem élvezi a katalánok többségének támogatását.

Nem késett a madridi kormány reagálása sem. A kabinet környezetéből származó, az EFE spanyol hírügynökség által idézett vélemény szerint

Puigdemont beszéde lényegében a függetlenség kikiáltásának burkolt kikiáltása, amit ráadásul utána felfüggesztett.

Az El País című napilap értesülései szerint Madrid "ellenlépéseket tervez a katalán hatóságokkal szemben, és - mint írja -

nem kizárt, hogy a spanyol kormány hatályba lépteti az alkotmány 155-ös cikkelyét, amely megfoszthatja a tartományt jelenlegi önrendelkezési jogától.