Az EU a spanyol alkotmány tiszteletben tartására kérte a katalánokat

PUIGDEMONT, Carles
Barcelona, 2017. október 11. Carles Puigdemont katalán elnök aláírja Katalónia felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatát a katalán parlamentben Barcelonában 2017. október 10-én. A katalán kormány október 1-jén annak ellenére rendezte meg a Spanyolországtól való elszakadásról szóló függetlenségi népszavazást, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított. (MTI/EPA/Quiqe García)
Vágólapra másolva!
„Támogatjuk a megosztottság felszámolására, az egység biztosítására és az alkotmány tiszteletben tartására irányuló erőfeszítéseket” – mondta a katalán népszavazással kapcsolatban Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság egyik alelnöke.
Vágólapra másolva!

Dombrovskis kijelentette: bíznak benne, hogy az alkotmányos kereteken belül mielőbb sikerül rendezni a helyzetet; folyamatosan figyelemmel követik a katalán helyzetet.

Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a barcelonai parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia

elnyerte a jogot függetlenségre,

de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében. A katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, ezt viszont az elnök felfüggesztette.

Carles Puigdemont katalán elnök aláírja Katalónia felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatát Forrás: MTI/EPA/EFE/Quique Garcia

Az október 1-jei népszavazáson a szavazók 90 százaléka a függetlenségre voksolt. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében a népszavazás illegális volt.