Kampány indult a bétel ellen: szájrákot okoz és gusztustalan

Asie du Sud Est Pays Jeune Homme Areca nut Mâcher Casquette Sourire Dent Dentition Drogue douce Santé VILLAGE PORTRAIT HYGIENE Myanmar
HOMME MACHANT DU BETEL, NAMPAN, LAC INLE, PAYS SHAN, MYANMAR ( BIRMANIE) Vie quotidienne au village semi- lacustre de Nampam sur le lac Inlé .Ethnie Intha. Dents d' un jeune homme machant du betel. Nampam - MM - Myanmar [pas d'autorisation nécessaire]
Vágólapra másolva!
Ha valaki bételt rág, az ijesztően tud kinézni, mert a felszabaduló festékanyag vörösre festi a nyálát. Olyan, mintha vérezne a szája. Vagy éppen vámpír lenne közvetlenül vérszívás után. A bétellel élő embernek idővel megfeketednek a fogai, ettől aztán még ijesztőbb a külseje, de a legnagyobb probléma kívülről nem látható: a bételrágás szájrákot okoz. A világon Pápua Új-Guineában a leggyakoribb a szájüregben kialakuló daganatos betegség, és ez szorosan összefügg azzal, hogy a lakosság fele bételfüggő.
Vágólapra másolva!

A világ különböző tájain nagyjából hasonló társadalmi státuszban vannak különböző tradicionális drogok, mint Európában a kávé vagy a dohány. Jemenben és Etiópiában a katlevél, Dél-Amerikában a kokalevél, Délkelet-Ázsiában a bétel rágása része a hétköznapoknak.

Mindhárom növény enyhíti a fáradtság- és az éhségérzetet, olcsón hozzájuk lehet jutni és magas az egészségügyi kockázata a fogyasztásuknak.

Egy-egy ország kormánya időnként nekirugaszkodik, hogy népét leszoktassa a káros szenvedélyéről, mostanában Pápua Új-Guineában igyekeznek szigorú keretek közé szorítani a bétel élvezetét.

Sokan már gyerekkorban rászoknak a bételre, ami vörös festékanyagával megfesti a nyálat Forrás: AFP/Aurimages/Philippe Roy

A három legális drognak sok közös tulajdonsága van. Friss levélre vagy az arékapálma frissen szedett, tojás alakú termésének a tápszövetére van szükség, mert hamar elillan a hatóanyag, ami csekély mennyiségben van jelen, ezért folyamatosan rágni kell.

A pszichoaktív hatás kiváltásához lúgos közegre van szükség.

Ezért az Andok indiánjai a quinoa nevű gabonaféle magvainak hamuját rágják együtt a kokalevéllel. Pápua Új-Guineában pedig mészporba mártják a mustár hüvelyes termését. Az apró mustármagok olyan hüvelyben ülnek, ami a zöldbabra hasonlít. A vele együtt rágott mészporos mustárhüvely mérsékli a bétel keserű ízét is.

Van olyan módszer is, hogy a bételbors levelébe csomagolják a bételdiót Forrás: AFP/Sam Yeh

Ahol nem biztos a mindennapi elegendő élelem, ott az olcsón hozzáférhető, éhségérzetet elvevő drognak nemcsak rekreációs szerepe van, hanem egyáltalán életben maradni segít. A bétel azonban többet árt, mint használ.

Az agynak ugyanazokra a receptoraira hat, mint a nikotin, és ugyanolyan súlyos függőséget okoz.

Aki egyszer rákapott a bételre, az egész nap rágja. Így aztán Pápua Új-Guinea utcái tele vannak bizarr köpetekkel: mintha véres szövetcsomók lennének mindenfelé.

Az arékapálma növényi részeit ismertető ábra Forrás: AFP

Pápua Új-Guineában a leggyakoribb fajtája a daganatos megbetegedéseknek a szájrák. A világon minden 500. szájrákos Pápua Új-Guineában él, miközben az ország egészségügyi ellátása nagyon kezdetleges szinten van.

Nincsen elég onkológus, nem állnak rendelkezésre gyógyszerek a kemoterápiához.

Ráadásul az egyetlen olyan egészségügyi központot is bezárták, ahol sugárkezelést tudtak végezni. Egy 7,4 millió lakosú országban egyszerűen nem alkalmaznak sugárkezelést a rákos megbetegedések gyógyítására.

Arékapálma ültetvény Forrás: AFP/Photononstop/Yvan Travert

A főváros, Port Moresby polgármestere nem sokkal a választások előtt korlátozta a bétel árusítását. Erről mindenki azt mondta, hogy „politikai öngyilkosság", de mégis újra megválasztották Powes Parkopot. A bételrágást szintén ellenző miniszterelnök, Peter O'Neill is nemrég kapott felhatalmazást egy újabb választási ciklusra.

A bétel elleni harc nagyon hasonlít az európai dohányzás elleni harcra.

Csak kijelölt helyeken szabad árusítani, és igyekeznek megakadályozni, hogy 18 éves kor alatt hozzá lehessen jutni a bételhez. Gyakori, hogy a gyerekek már 8-10 éves korukban rászoknak a bételrágásra, náluk nagy a valószínűsége, hogy már 30 éves koruk körül szájrákot kapnak.

Egész Délkelet-Ázsiában egyre népszerűbb a bétel Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

Persze nem könnyű a harc, ahol egy ország fele függő és követeli a napi adagját. Egy parlamenti képviselő az alkotmánybírósághoz is fordult, mert szerinte mindenkinek alkotmányos joga tönkretenni a saját egészségét. A teljes betiltással kapcsolatban még az is probléma, hogy az arékapálma termése

a legszegényebb rétegnek nyújt megélhetést,

nekik valamilyen más alternatívát kell nyújtani, mielőtt betiltják a bételt.